Este un preparat tradițional portughez pe bază de pui întreg preparat la cuptor, uns cu un sos picant, Sosul se prepară pe bază de usturoi și ardei iute sau fulgi de chili măcinați. Iar servit cu o garnitură pe bază de legume la cuptor și un sos de brânzeturi cu ardei iute, deliciul va fi maxim.
Pentru reușita rețetei este important să alegi un pui fraged care să nu necesite timp îndelungat de preparare. Carnea de pui se usucă foarte repede, dacă este preparată timp îndelungat. De aceea, este recomanda ca aceasta să fie mai întâi marinată cu diferite sosuri, pentru frăgezire.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tiu puiul în acest mod.
Pui cu sos de ardei portughez – Ingrediente
Pe lângă carnea de pui, care este ingredientul principal din această rețetă, mai ai nevoie de ingrediente pentru sosul de ardei și de ingrediente pentru garnitură.
Pentru friptură:
- 1 pui fraged.
Pentru sosul de marinat puiul:
- 2 linguri cu ulei de măsline
- sucul de la 1/2 lime
- sucul de la 1/2 lămâie
- 4-5 căței de usturoi
- 1/2 linguriță cu boia de ardei iute
- 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce
- sare și piper
- 1 crenguță de cimbru.
Pentru garnitură:
- 2 morcovi mari
- 4 cartofi
- unt
- sare și piper
- 250 gr cremă de brânză
- 1-2 lingurițe cu ulei de măsline
- coajă de lămâie și de lime
- 3-4 ardei micuți, foarte picanți.
Rețetă de pui cu sos de ardei portughez – Mod de preparare
Începe cu pregătirea sosului pentru marinarea puiului. În timp ce puiul se va odihni la rece, uns cu acest sos, te poți ocupa și de ingredientele pentru garnitură, astfel încât să le prepari pe toate în același timp.
Cum prepari sosul pentru marinarea puiului
Curăță usturoiul și trece-l prin presă sau dă-l pe răzătoarea mică. Apoi, amestecă-l cu uleiul de măsline și puțină sare, ca pentru rețeta de mujdei clasic.
Adaugă sucul de lămâie și pe cel de lime, proaspăt stors. Acestea au un rol foarte important în frăgezirea cărnii. Adaugă și cele două tipuri de boia de ardei și omogenizează bine sosul.
Secționează puiul pe la jumătatea pieptului și așază-l într-o tavă, întins. Prinde-l dacă este cazul cu două țepușe de frigărui pentru a sta drept în tavă. Apoi unge-l și pe o parte și pe cealaltă cu sosul preparat mai sus. Pune restul de sos în tavă, adaugă și crenguța de cimbru și acoperă tava cu o hârtie de copt. Las-o la rece pentru cel puțin 30 de minute. Apoi, pune tava cu puiul la cuptor, la 180 de grade Celsius pentru 40-50 de minute. Pe parcursul preparării, întoarce puiul de pe o parte pe cealaltă pentru o rumenire uniformă.
Vezi mai multe imagini cu preparatul în GALERIA FOTO!
Cum prepari garnitura pentru pui cu sos de ardei portughez
Curăță morcovii și cartofii, clătește-i și taie-i în rondele subțiri. Pune rondelele într-o tavă de copt, stropește-le cu puțin ulei și presară puțină sare peste ele. Pune tava la cuptor și coace chipsurile de cartofi și morcovi pentru 12-15 minute, la 200 de grade Celsius.
Prepară și un sos cremos și picant cu care poți savura atât chipsurile de legume cât și carnea de pui. Pune crema de brânză într-un bol, adaugă uleiul de măsline, coaja de citrice, sare și piper și amestecă bine. Apoi adaugă ardei iuți tocați mărunt, atâția cât să poți suporta gustul picant al cremei.
Iar pentru data viitoare cât îți propui să prepari o mâncare cu carne de pui, te invităm să încerci rețeta clasică de ostropel de pui, ca la mama sau bunica, acasă.