Rețeta își are originea în Polonia și a apărut în jurul anului 1760, când regele polonez Stanislas Leszczynski, socrul regelui Ludovic al XV-lea, s-a stabilit în Franța, la Nancy. Acesta a fost servit cu tradiționalul cozonac kougloff care i s-a părut prea uscat. A cerut bucătarului să i-l însiropeze cu vin de Tokay. Mai apoi, când rețeta a fost repetată și adaptată au înlocuit vinul cu rom.
Rețeta este diferită de rețeta savarinelor clasice. Se prepară din aluat dospit, precum aluatul de cozonac și se decorează cu frișcă și fructe proaspete. Savarinele clasice se prepară dintr-un aluat cu pesmet și făină și se decorează cu gem de fructe și frișcă.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de Baba au Rhum sau Rum Baba.
Rețeta clasică de Rum Baba – Ingrediente
Pentru rețeta de Rum Baba ai nevoie de ingrediente pentru aluat, sirop și decor.
Pentru aluat pentru Rum Baba:
- 2 ouă mari
- 100 ml lapte cald
- 100 gr unt moale cu peste 80% grăsime
- 250 gr făină tip 000
- 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 50 gr zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 25 gr de unt pentru uns formele de copt.
Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 250 g zahar tos
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 3-4 linguri de rom.
Pentru decor:
- 250 gr frișcă naturală
- fructe proaspete.
Rețeta clasică de Rum Baba – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea aluatului de savarine constă în aducerea la temperatura camerei a tuturor ingredientelor necesare. Procedezi ca în cazul aluatului de cozonac. Untul va trebui să devină moale, iar ouăle să se mai încălzească pentru că nu se folosesc reci.
Cum prepari aluatul pentru Rum Baba
Încălzește laptele și amestecă-l cu drojdia. Lasă amestecul deoparte până când pregătești și celelalte ingrediente.
Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adaugă ouăle în alt bol, împreună cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le până când se dizolvă sarea și zahărul, iar compoziția devine spumoasă.
Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo compoziția de ouă. Apoi, adaugă amestecul de lapte cald cu drojdie, în timp ce amesteci intens toate ingredientele din bol. Când aluatul se conturează, adaugă untul moale și mai frământă aluatul până când se încorporează tot untul în el. Aluatul nu va fi ferm precum aluatul de cozonac, va fi moale și lipicios. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 40-50 de minute.
Cum formezi și coci savarinele după rețeta clasică de Rum Baba
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt, din belșug, 10-12 forme de savarine. Pune aluatul într-un săculeț pentru decorat deserturi și umple cu el 3/4 din capacitatea formelor de copt. Așază folia peste formele cu aluat și lasă-le deoparte până când aluatul se dezvoltă până la vârful formelor.
Coace savarinele pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-le să se răcească bine și prepară siropul.
Pentru prepararea siropului fierbe apa cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Fierbe toate ingredientele timp de 4-5 minute. Apoi, lasă siropul să se răcească și strecoară-l. Adaugă în el savarinele și lasă-le până când sunt bine îmbibate cu sirop.
Decorează-le cu frișcă naturală și cu fructe proaspete.
Tot din categoria rețetelor de savarine mai interesante, îți recomandăm să încerci și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.