Rețeta clasică de Rum Baba sau Baba au Rhum

Dacă îți plac savarinele clasice, preparate din aluat cu pesmet, încearcă și rețeta de Rum Baba sau Baba au Rhum. Este celebra rețeta după care a fost adaptată cea a savarinelor.

Maria Udrea
Publicat: 13 mai 2024, 6:38

Rețeta își are originea în Polonia și a apărut în jurul anului 1760, când regele polonez Stanislas Leszczynski, socrul regelui Ludovic al XV-lea, s-a stabilit în Franța, la Nancy. Acesta a fost servit cu tradiționalul cozonac kougloff care i s-a părut prea uscat. A cerut bucătarului să i-l însiropeze cu vin de Tokay. Mai apoi, când rețeta a fost repetată și adaptată au înlocuit vinul cu rom.

Rețeta este diferită de rețeta savarinelor clasice. Se prepară din aluat dospit, precum aluatul de cozonac și se decorează cu frișcă și fructe proaspete. Savarinele clasice se prepară dintr-un aluat cu pesmet și făină și se decorează cu gem de fructe și frișcă.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de Baba au Rhum sau Rum Baba.

Rețeta clasică de Rum Baba – Ingrediente

Pentru rețeta de Rum Baba ai nevoie de ingrediente pentru aluat, sirop și decor.

Pentru aluat pentru Rum Baba:

  • 2 ouă mari
  • 100 ml lapte cald
  • 100 gr unt moale cu peste 80% grăsime
  • 250 gr făină tip 000
  • 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 25 gr de unt pentru uns formele de copt.

Pentru sirop:

  • 250 ml apă
  • 250 g zahar tos
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 3-4 linguri de rom.

Pentru decor:

  • 250 gr frișcă naturală
  • fructe proaspete.

Rețeta clasică de Rum Baba – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea aluatului de savarine constă în aducerea la temperatura camerei a tuturor ingredientelor necesare. Procedezi ca în cazul aluatului de cozonac. Untul va trebui să devină moale, iar ouăle să se mai încălzească pentru că nu se folosesc reci.

Cum prepari aluatul pentru Rum Baba

Încălzește laptele și amestecă-l cu drojdia. Lasă amestecul deoparte până când pregătești și celelalte ingrediente.

Trece făina prin sită într-un bol încăpător. Adaugă ouăle în alt bol, împreună cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Amestecă-le până când se dizolvă sarea și zahărul, iar compoziția devine spumoasă.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acolo compoziția de ouă. Apoi, adaugă amestecul de lapte cald cu drojdie, în timp ce amesteci intens toate ingredientele din bol. Când aluatul se conturează, adaugă untul moale și mai frământă aluatul până când se încorporează tot untul în el. Aluatul nu va fi ferm precum aluatul de cozonac, va fi moale și lipicios. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit timp de 40-50 de minute.

Cum formezi și coci savarinele după rețeta clasică de Rum Baba

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge cu unt, din belșug, 10-12 forme de savarine. Pune aluatul într-un săculeț pentru decorat deserturi și umple cu el 3/4 din capacitatea formelor de copt. Așază folia peste formele cu aluat și lasă-le deoparte până când aluatul se dezvoltă până la vârful formelor.

Aluatul pentru savarine se dospește în două etape / Rețetefeldefel.ro

Coace savarinele pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă-le să se răcească bine și prepară siropul.

Pentru prepararea siropului fierbe apa cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Fierbe toate ingredientele timp de 4-5 minute. Apoi, lasă siropul să se răcească și strecoară-l. Adaugă în el savarinele și lasă-le până când sunt bine îmbibate cu sirop.

Decorează-le cu frișcă naturală și cu fructe proaspete.

Ca și savarinele clasice și Rum Baba se însiropează din belșug / Shutterstock

Tot din categoria rețetelor de savarine mai interesante, îți recomandăm să încerci și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI