Dacă nu mai știi ce preparate de post să mai gătești, gustoase și hrănitoare, chiftelele pot fi o alternativă perfectă. Nu se prepară greu, sunt foarte gustoase și se pot servi simple sau alături de garnitura preferată.
Combinația de ingrediente și condimente, o poți stabili după propriul gust. Poți opta pentru ingredientele din rețeta noastră sau poți adăuga și altele, precum ciupercile, măslinele etc.
Îți oferim mai jos o rețetă delicioasă de chiftele de post, cu lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării ei.
Rețetă de chiftele de post – Ingrediente
- 2 cartofi mari
- 1 morcov
- 1 ardei gras, roșu
- 150 gr porumb dulce, din conservă
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de pătrunjel
- ½ legătură de mărar
- 5 căței de usturoi
- sare și piper
- 2 lingurițe boia de ardei
- 200 gr făină sau pesmet
- ulei pentru prăjit
Rețetă de chiftele din legume – Mod de preparare
Începe prin a te asigura că ai adus pe masa de lucru toate ingredientele menționate în listă.
Spală bine cartofii și pune-i la fiert într-o oală cu apă sufiecintă, cât să îi acopere. Adaugă și un vârf de linguriță cu sare. Aceasta va urgenta pătrunderea cartofilor și te ajută să mai economisești din timp. Lasă cartofii să fiarbă la foc mediu, doar atât cât să se pătrundă ușor dacă-i înțepi cu furculița. Nu este necesară fierberea completă, deoarece vor mai fi supuși odată tratamentului termic. Trece cartofii fierți prin jet de apă rece pentru a-i putea curăța mai rapid.
Curăță morcovul și dă-l pe răzătoare. Scurge bine morcovul răzuit și adaugă-l peste cartofii fierți, trecuți și ei prin răzătoare. Scurge boabele de porumb din conservă și trece jumătate din ele prin mașina de tocat. Le poți mărunți și cu ajutorul robotului de bucătărie, dar cu atenție să nu le transformi în piure. Curăță ardeiul și toacă-l în cuburi mici. Curăță ceapa verde și toac-o mărunt. Spală și verdeața, scurge-o bine și toac-o mărunt.
După ce ai pregătit toate ingredientele pentru această rețetă de chiftele din legume cu multă verdeață, amestecă-le pe toate în același vas. Adaugă și boabele de porumb rămase. Vor arăta frumos prin chiftele. Adaugă sare și piper, după gust și boia de ardei pentru aromă și culoare. Poți adăuga și o linguriță de făină în compoziție, dar nu mai mult. Adaugi făină doar dacă textura compoziției este ușor apoasă.
Cum se formează și prepară chiftelele de post
Omogenizează bine compoziția pentru chiftele, apoi modeleaz-o în forme sferice, specifice chiftelelor. După ce ai modelat toate chiftelele, așază-le pe un platou și pune tigaia cu ulei la încins.
Ia fiecare chiftea și aplatizeaz-o ușor în palme. Trece-o ușor prin făină și așaz-o în tigaie. Procedează în același fel cu toate chiftelele.
Lipsind ouăle din compoziție, element de legătură între ingrediente, chiftelele de legume se rumenesc mai ușor dacă sunt aplatizate. Rumenește frumos chiftelele întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Scoate-le pe un platou tapetat cu hârtie de copt.
Poți servi chiftelele simple, ca aperitiv, dar le poți servi și cu un sos de roșii. Sunt delicioase și alături de o salată, o garnitură etc. În orice combinație le preferi, vor fi o încântare pentru papilele gustative.