Atunci când vă este poftă de gogoși, dar timpul nu este prietenul vostru cel mai bun, există rețeta de gogoși cu iaurt. Cunoscute și sub numele de gogoși rapide, turnate cu lingura, acestea sunt delicioase și simplu de preparat.
Gogoșile clasice din aluat dospit, foarte îndrăgite de altfel, necesită timp și răbdare. Aluatul trebuie să stea la odihnit cel puțin o oră, iar modelarea gogoșilor nu e treabă ușoară.
Exită totuși o soluție mai rapidă pentru a prepara aceste delicioase gogoși, turnate cu lingura. Ies micuțe, rotunde, frumos rumenite și cu o textură mai densă decât clasicele gogoși. Urmăriți mai jos care sunt ingredientele necesare pentru aluat și pașii importanți pentru prepararea acestora.
Gogoși cu iaurt – Ingrediente
- 3 ouă
- 750 gr iaurt grecesc
- 150 gr zahăr
- 1 păstaie de vanilie
- coajă de lămâie
- 2 gr sare
- 500 gr făină
- 7 gr praf de copt
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru pudrat
Gogoși cu iaurt – Mod de preparare
Veți fi încântate de cât de rapid se prepară aceste gogoși, dar și de cât de gustoase sunt. Sunt mici, rotunde și frumos rumenite, adevărate bijuterii culinare.
Cum pregătim aluatul pentru gogoșile cu iaurt
În bolul mixerului spargem ouăle și adăugăm sarea și zahărul. Mixăm toate aceste ingrediente până obținem o compoziție spumoasă.
Punem praful de copt în iaurt și amestecăm bine. Imediat, turnăm iaurtul peste spuma de ouă. Praful de copt se va activa în aciditatea iaurtului și va crea bule la suprafața acestuia. Omogenizăm compoziția și adăugăm aromele. Adăugăm coaja răzuită fin de la o lămâie bio, bine spălată. Putem adăuga și coajă de portocală, sau ne putem limita doar la vanilie.
La final, încorporăm făina, cernută în prealabil și adăugată treptat. Vom obține un aluat de consistența unei budinci.
Lăsăm aluatul să se odihnească 10-15 minute, pentru a se sparge bulele de aer create de reacția iaurtului la praful de copt.
Cum se coc delicioasele gogoși cu iaurt în aluat
După ce aluatul s-a odihnit cele 10-15 minute, punem uleiul la încins, într-un tuciuleț, sau ceaun. Putem folosi chiar o tigaie wok. Punem 400-500 ml de ulei, pentru a avea loc gogoșile să se scufunde în acesta.
Luăm o lingură clasică și o cană cu apă. Introducem lingura, mai întâi, în apa rece. Apoi, luăm din aluatul de gogoși cât cuprinde lingura și îl scufundăm în baia de ulei. Formăm astfel 7-8 gogoși, sau câte încap, dar ținem cont că aluatul se dezvoltă în timpul procesului termic.
Lăsăm gogoșile să se rumenească în uleiul încins, până se ridică la suprafață. Atunci vom ști că sunt coapte. Gogoșile se vor întoarce singure de pe o parte pe cealaltă, în timp ce se coc.
Cu ajutorul unei palete, sau spumiere, transferăm gogoșile coapte pe platou. Le pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie, cât sunt calde.
Sfaturi pentru o reușită sigură a coacerii gogoșilor
Vom fi foarte atente la intensitatea focului. Pornim de la intensitate medie spre mare pentru primele 2-3 runde de gogoși, apoi reducem treptat intensitatea focului. Dacă pornim cu o intensitate mai mică a focului, riscăm să se îmbibe aluatul cu ulei. Iar dacă pornim de la început cu intensitate foarte mare a focului, riscăm să se rumenească gogoșile rapid și să rămână necoapte în interior.