În articolul de față găsești varianta clasică a rețetei de paste carbonara, așa cum se prepară în Italia.
Bineînțeles, fiecare poate interpreta rețeta după propriul gust, sau după ingredientele de care dispune.
Important este ca rețeta să fie respectată pas cu pas, pentru o reușită sigură.
Avantajul rețetelor de paste este acela că se prepară rapid, nu necesită multe ingrediente și le putem combina după bunul plac cu fel și fel de sosuri, sau de alte ingrediente.
Rețetă de paste carbonara
- Preparare: 10 minute
- Gătire: 15 minute
- Dificultate: ușor
- Porții: 8
Rețetă de spaghete carbonara – Ingrediente
- 250 gr spaghete
- 150 gr guanciale
- 50 gr parmezan
- sare și piper negru, proaspăt măcinat
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 2 ouă întregi + 1 gălbenuș
- parmezan sau pecorino, pentru servit
Rețetă de spaghete carbonara – Mod de preparare
Rețeta autentică de paste carbonara se prepară cu falcă de porc (guanciale) pentru că este compusă din straturi subțiri, alternative de grăsime cu carne ceea ce o face mai specială, mai atractivă și dă o savoare aparte preparatului.
Preparare sos pentru rețetă de spaghete carbonara
Se pune uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă sau un wok și se adaugă falca de porc, sau pancetta, tăiată în cuburi potrivite, nu foarte mari, dar nici foarte mici.
Neapărat se va folosi ulei de măsline pentru că este mai cremos și mai colorat ceea ce va ajuta consistența sosului.
Se amestecă bucățelele de carne 5-6 minute în uleiul încins, până se rumenesc ușor
Într-un bol, se amestecă cele două ouă întregi până la omogenizare, așa ca pentru omletă și se asezonează cu piper proaspăt măcinat, după gust. Se adaugă parmezanul răzuit și din nou se omogenizează compoziția. Apoi se adaugă unul sau două gălbenușuri crude, pentru cremozitate.
Cum se fierb corect spaghetele
Se pune un vas cu 2 litri de apă la fiert și se adaugă o lingură de sare, atunci când apa începe să fiarbă. Se amestecă până se dizolvă sarea și se adaugă spaghetele. Pastele se fierb în modul al dente, atât cât este specificat timpul pe ambalaj. Dacă până acum aruncai apa de la paste, îți recomandăm să reconsideri acest obicei deoarece aceasta te poate ajuta să obții un preparat delicios, cu un sos cremos și dens.
Când spaghetele sunt fierte, se scurg și se adaugă în tigaia cu bucățile de carne rumenite. Se amestecă ușor, apoi se stinge focul. Se lasă să se tempereze 2-3 minute și se adaugă compoziția de ouă cu parmezan. Se amestecă ușor spaghetele cu această compoziție, fără a se mai pune tigaia pe foc. Se mai adaugă și un polonic din apa în care au fiert pastele. Aceasta este necesară pentru a regla consistența.
În timpul servirii, fiecare își mai poate adăuga puțin parmezan răzuit sau brânză pecorino și puțin piper proaspăt râșnit.
În sperața că v-am făcut poftă cu această rețetă de spaghete carbonara, vă dorim spor la preparat și poftă bună la savurat!