Delicioșii mucenici sunt de două feluri: muntenești și moldovenești. Se mai regăsesc și sub denumirea de măcinici sau sfințișori, în anumite regiuni ale țării.
Rețeta aluatului pentru acest desert tradițional se pregătește simplu și ușor. Însă timpul de așteptare până la preparatul final este mai de durată. Sfințișorii mai întâi se usucă bine, apoi vor fi fierți într-un sirop delicios și foarte aromat.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru a pregăti și voi acest desert tradițional.
Mucenici fierți – Ingrediente
Pe cât de simple sunt ingredientele folosite la prepararea sfințișorilor fierți, pe atât de gustos va fi preparatul final!
Pentru aluat de mucenici:
- 750 gr făină tip 650
- 350 ml apă fierbinte
- 30 ml ulei
- 1/4 linguriță de sare
Pentru sirop:
- 3 l apă
- 300 gr zahăr
- 300 gr nucă măcinată mai grosier
- 3 lingurițe scorțișoară, pulbere
- 3 lingurițe esență de vanilie
- 3 lingurițe esență de rom
- coajă rasă de lămâie și portocală
- 1/4 linguriță sare
Mod de preparare pentru rețetă tradițională de mucenici fierți
Minunații sfințișori se pot pregăti cu 2-3 zile înainte și păstrați în cutii cu capac, la loc răcoros. În ziua când se pot consuma, doar se pun la fiert în siropul gustos și foarte aromat.
Cum pregătim aluatul pentru sfințișori
Punem un vas cu apa la fiert. Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere ci atât cât suportă degetul temperatura. Adăugăm în ea și sarea și uleiul.
Într-un bol pentru aluaturi, cernem făina. Turnăm la mijlocul ei, apa ușor fierbinte și amestecăm rapid până obținem un aluat compact, dar nu foarte ferm.
Acoperim aluatul pentru mucenici și îl lăsăm să se odihnească aproximativ 15 minute. Pe o planșetă presărată cu făină întindem aluatul într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime.
Cu un decupator special în formă de cifra 8, realizăm sfințișorii sau mucenicii.
Așezăm decupajele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le lăsăm să se usuce de seara până dimineața. Îi mai întoarcem de pe o parte pe cealaltă pentru o uscare uniform.
Cum procedăm dacă nu avem dispozitiv special pentru rețetă tradițională de mucenici muntenești?
Dacă ne lipsește din bucătărie acel decupator special, vom folosi două păhărele micuțe, de diametre diferite. Cu paharul mai mare decupăm cercuri din aluat. Iar cu păhărelul mic mai decupăm odată interioarele acestor cercuri. Decupajele cu mijlocul gol le răsucim la jumătate realizând formele de opt.
Cum preparăm siropul pentru rețetă tradițională de mucenici fierți
Punem un vas cu apa la fiert și adăugăm zahărul și sarea.
Amestecăm pentru a se topi zahărul și sarea. Lăsăm siropul să fiarbă până atinge punctul de fierbere.
Adăugăm mucenicii din tavă, bine uscați și îi lăsăm să fiarbă 10-12 minute. Mucenicii se vor ridica la suprafața siropului atunci când sunt bine fierți.
Adăugăm aromele: scorțișoara, coaja de lămâie și de portocală, dar și nuca măcinată grosier.
După 5-6 minute, de fierbere a tuturor acestor ingrediente stingem focul și adăugăm esențele.
Acoperim vasul cu un capac și lăsăm mucenicii fierți să se hidrateze în infuzia de arome.
De asemeni se va hidrata și nuca iar siropul va devein mai consistent.
Servim delicioșii mucenici fierți atât calzi cât și reci, sunt minunați în ambele variante.