Foaia de dovlecei adaugă o notă de prospețime și ușoară dulceață, în timp ce crema de brânză aduce un gust bogat și sărat. Rulada este perfectă și pentru a fi servită la petreceri, picnicuri sau ca gustare în pauza de masă de la birou.
Dovleceii sunt bogați în apă și au un conținut caloric redus. Acest aspect face ca această ruladă să fie o opțiune ușoară și sănătoasă. Crema de brânză și brânza telemea sau feta adaugă un conținut proteic semnificativ.
Simplu de preparat și foarte versatilă, această ruladă va impresiona cu siguranță prin gustul și aspectul său atrăgător. Tot din categoria ruladelor îți mai recomandăm să încerci rețeta de ruladă din omletă cu morcovi și brânză. Este perfectă pentru micul dejun, dar și pentru gustările din timpul zilei.
Urmărește în continuare rețeta detaliată cu listă completă de ingrediente și pașii necesari preparării ruladei din dovlecei.
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei delicioase rulade de ingrediente pentru foaia de ruladă și ingrediente pentru umplutura de brânză.
Le poți descoperi în rândurile de mai jos.
Pentru foaia de ruladă:
- 3 dovlecei potriviți
- 3 ouă
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3-4 linguri de făină sau pesmet
- 1 linguriță praf de copt
- sare și piper, după gust.
Pentru umplutură:
- 200 g cremă de brânză
- 100 g brânză telemea sau feta (rasă)
- 1 lingură de smântână
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 legătură de mărar sau pătrunjel.
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză – Mod de preparare
Începe cu prepararea foii de dovlecei, dar mai întâi pregătește ingredientele. Spală și rade doi dovlecei pe răzătoarea mare. Presară puțină sare peste dovleceii rași și lasă-i într-o sită timp de 10-15 minute pentru a elimina excesul de apă. Stoarce-i bine pentru a îndepărta cât mai multă apă posibil.
Taie un dovlecel în felii rotunde de 2-3 mm grosime. Presară-le și pe acestea cu sare și lasă-le să se deshidrateze ușor. Apoi, tamponează-le cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de apă. Descoperă și o rețetă de sufleu de dovlecei cu brânză.
Cum prepari foaia de ruladă din dovlecei
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Într-un bol mare, bate ouăle și adaugă dovleceii storși. Adaugă pesmetul sau făina, praful de copt, sare, piper și uleiul de măsline. Amestecă bine până la omogenizare.
Tapetează o tavă de copt de aproximativ 23/36 cm cu hârtie de copt și întinde uniform amestecul de dovlecei.
Așază rondelele de dovlecei deasupra și coace foaia timp de 20-25 de minute sau până când devine ușor aurie.
După ce foaia de dovlecei s-a copt, las-o să se răcească 5-6 minute în tavă, apoi răstoarn-o pe un blat tapetat cu hârtie de copt. Las-o să se răcească complet înainte de a o umple.
Cum prepari crema și formezi delicioasa ruladă de dovlecei cu cremă de brânză
Într-un bol, amestecă crema de brânză cu brânza telemea sau feta, smântâna și usturoiul tocat. Adaugă mărarul sau pătrunjelul tocat, dacă folosești. Amestecă bine până când obții o compoziție omogenă.
Întinde crema de brânză uniform peste foaia de dovlecei răcită. Rulează foaia de dovlecei cu atenție, formând o ruladă strânsă. Învelește rulada în folie alimentară și las-o la frigider pentru cel puțin o oră pentru a se întări.
După ce rulada s-a răcit și s-a întărit, îndepărtează folia alimentară.
Taie rulada în felii de aproximativ 1-2 cm grosime. Servește delicioasa ruladă de dovlecei cu cremă de brânză ca aperitiv sau gustare.
Pentru data viitoare când mai dorești o gustare asemănătoare, mai poți încerca și rețeta de tartă cu dovlecei și brânză.