Salata de linte are o aromă echilibrată și complexă. Lintea, cu textura sa fermă și gustul neutru, este completată de prospețimea legumelor crocante și de intensitatea ierburilor.
Dressingul cu muștar Dijon adaugă un contrast vibrant și acidulat, care îmbracă fiecare ingredient într-o explozie de arome.
Dacă adaugi brânză de capră, vei simți o notă cremoasă și ușor sărată, care intensifică și mai mult caracterul acestei salate.
Salata se poate servi imediat după preparare sau ușor răcită. Este recomandat să o lași puțin la rece înainte de servire, pentru a se întrepătrunde bine toate aromele. Descoperă și o rețetă de salată cu linte și castravete.
Mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas, pentru a o prepara și tu.
Salată franțuzească de linte – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei delicioase și sănătoase salate de ingrediente pentru baza salatei și de alte ingrediente pentru dressing.
Urmărește mai jos care sunt acestea.
Pentru baza salatei:
- 200 g linte verde
- 1 morcov mic, tăiat cubulețe
- 1 tijă de țelină apio, tocată fin
- 1 ceapă mică (preferabil roșie sau eșalotă), tocată fin
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- frunze proaspete de busuioc
- câteva măsline kalamata
- câteva roșii deshidratate
- 100 g brânză de capră (opțional, pentru un plus de savoare).
Pentru dressing:
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 cățel de usturoi, zdrobit sau tocat foarte fin
- sare și piper, după gust.
Salată franțuzească de linte – Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor pe care le cureți, le clătești și le toci mai mărunt. Apoi continuă cu gătirea lintei care necesită mai multă atenție.
Pune lintea într-o sită deasă și clătește-o bine sub un jet de apă rece.
Apoi adaugă lintea într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului și toarnă apă peste ea, cât să fie bine acoperită. Adaugă și un praf de sare și fierbe lintea timp de 20-25 de minute, până când devine fragedă, dar își păstrează textura fermă. Scurge-o și las-o să se răcească ușor. Descoperă și o rețetă de hummus de năut și linte.
Cum prepari dressingul
Într-un bol mic, amestecă muștarul Dijon cu oțetul de vin roșu.
Adaugă treptat uleiul de măsline, amestecând energic pentru a obține un dressing cremos.
Încorporează usturoiul tocat fin sau pisat, apoi asezonează sosul cu sare și piper, după gust.
Cum asamblezi salată franțuzească de linte
Într-un bol mare, amestecă lintea gătită și bine scursă cu morcovul, țelina, ceapa, măslinele, roșiile deshidratate și jumătate din pătrunjelul tocat. Poți adăuga și alte legume precum roșii, ardei și castraveți, dacă dorești o salată mai complexă.
Toarnă dressingul peste salată și amestecă ușor pentru a distribui uniform toate aromele.
Dacă folosești brânză de capră, sfărâmă bucăți mici peste salată chiar înainte de servire. Presară restul de pătrunjel și frunze proaspete de busuioc, rupte mărunt.
Servește delicioasa salată alături de o baghetă crocantă și un pahar de vin alb sec. Este perfectă pentru o masă lejeră cu influențe pariziene.
Dacă dorești și o rețetă de pâine simplă și ușoară, îți recomandăm s-o încerci rețeta de franzelă de casă.