Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine

Atunci când timpul îți permite și poftești la o pâine caldă și delicioasă, încearcă rețeta de franzelă de casă. Se prepară simplu, iar ingredientele le ai cu siguranță la îndemână în cămară.

Publicat: 1 octombrie 2021, 7:24
Actualizat: 15 februarie 2023, 15:26

Franzela este un tip de pâine din făină albă, de formă alungită. Are coaja subțire și crocantă, iar interiorul pufos și aerat. Te ispitește când o vezi în vitrinele magazinelor de pâine, dar poți să o prepari cu ușurință în propria bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să frămânți aluatul, manual sau cu ajutorul robotului. Aștepți să se dospească și modelezi pâinea pe care o coci la cuptorul încălzit în prealabil. Chiar dacă necesită un timp de dospire și altul de coacere, nu te descuraja. Poți să te ocupi de alte activități, poți pregăti mâncarea sau viziona emisiunea preferată.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu cea simplă și gustoasă pâine de casă.

Franzelă de casă – Ingrediente

  • 1 kg făină albă tip 550 sau tip 650;
  • 650 gr apă călduță;
  • 40 gr drojdie proaspătă sau 12 gr drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 15 gr sare;
  • puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.

Rețetă simplă de pâine – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei care necesită aproximativ 10 minute pentru activare. Pune drojdia într-un bol, fărâmițeaz-o și adaugă zahărul peste ea. Zahărul și drojdia fac echipă bună împreună pentru dospirea aluatului. Zahărul nu are rol de a îndulci pâinea, ci de a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid. Amestecă drojdia cu zahărul până la omogenizare, apoi adaugă 50 de mililitri de apă călduță și o lingură de făină. Amestecă bine.

Cerne făina într-un bol încăpător, amestec-o cu sarea și creează o adâncitură la mijlocul ei. Pune acolo amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă-l așa 10-12 minute. În acest interval de timp drojdia își va mări consistent volumul. Începe și amestecă drojdia activată cu făina din bol, adăugând treptat și apa călduță. Frământă bine aluatul în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină și mai frământă-l și acolo, pentru omogenizare. Umezește mâinile cu puțin ulei și transferă aluatul din nou în bol. Presară făină peste el, acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă aluatul de pâine la dospit 50-60 de minute. După acest interval de timp, poți modela pâinea.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

După dospirea aluatului se formează pâinea de casă / Shutterstock

Cum se modelează delicioasa franzelă de casă

După ce aluatul și-a mărit consistent volumul, împarte-l în 4-5 bucăți, umezindu-ți mâinile cu ulei. Întinde fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară. Apoi rulează foaia, dar nu foarte strâns pentru a da voie aluatului să se dezvolte. Procedează în același mod cu toate bucățile de aluat. Apoi transferă rulourile în tava de cuptor, nu în tăvi de pâine. Separă rulourile de aluat cu hârtie de copt pentru a nu se lipi între ele. Presară făină pe deasupra și lasă-le deoparte 40-50 de minute, pentru a se dezvolta. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestează aluaturile de pâine cu un cuțit în 2-3 locuri deasupra pe diagonală. Aceste crestături ajută aluatul să crească uniform în timpul coacerii.

Pune tava cu pâinile de casă la cuptor pentru 40 de minute, sau până când acestea sunt frumos rumenite. Când le scoți din cuptor, le lași să se tempereze 10-12 minute, apoi le acoperi cu un prosop umezit și bine stors. Le mai lași acoperite până se răcesc și le poți felia. Coaja se va înmuia ușor, iar miezul se va păstra pufos și aerat. Poți să-ți potolești pofta rupând un colț cât pâinea este caldă.

Spor la preparat franzelă de casă și poftă bună la savurat!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI