Acest preparat simplu, dar extrem de gustos, se prepară ușor și este perfect pentru o cină rapidă și savuroasă. Numele „Puttanesca” provine de la cuvântul italian „puttana”, care înseamnă prostituată, și există mai multe teorii despre originea denumirii, inclusiv faptul că era un fel de mâncare popular printre prostituatele, care aveau nevoie de o masă rapidă și ușor de preparat între clienți. Indiferent de originea numelui, rețeta rămâne un fel de mâncare adorat pentru combinația sa delicioasă de arome.
Rețetele de paste sunt printre cele mai des preparate, nu doar în Italia, ci în toate bucătăriile lumii. Sunt foarte apreciate pentru simplitatea și rapiditatea preparării, dar și pentru gust și sațietate. Sunt foarte versatile, pentru că pastele se pot combina într-o mulțime de moduri.
O altă rețetă tradițională italiană pe care ți-o recomandăm s-o încerci este rețeta de spaghete milaneze. Este o rețetă de paste cu bacon și ciuperci, în sos de roșii.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării spaghetelor din bucătăria napoletană.
Spaghetti alla Puttanesca – Ingrediente
- 400 g de spaghetti
- 4-6 fileuri de anșoa, tocate mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
- 400 g de roșii pasate (sau roșii proaspete tocate)
- 100 g de măsline negre fără sâmburi, feliate
- 2 linguri de capere, clătite și scurse
- 1 ardei iute mic (opțional), tocat mărunt
- 4 linguri de ulei de măsline
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor).
Rețeta spaghetelor din bucătăria napoletană – Mod de preparare
Pentru prepararea acestei rețete, vei fierbe pastele în modul clasic, timp în care vei prepara și sosul în care se vor răsfăța.
Fierbe pastele într-o oală mare cu apă sărată, conform instrucțiunilor de pe pachet, până când devin al dente. Scurge-le și păstrează o cană din apa în care au fiert.
Descoperă aici și cum să fierbi paste al dente. Sunt sfaturi de la un chef un italian.
Cum prepari sosul pentru Spaghetti alla Puttanesca
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, așezată pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Adaugă fileurile de anșoa și gătește-le până când se topesc în ulei.
Curăță usturoiul și toacă-l mărunt, apoi adaugă-l în tigaie. Dacă folosești ardei iute, adaugă-l și pe acesta și gătește ingredientele până când se degajă bine aromele.
Adaugă roșiile pasate și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până se îngroașă. Apoi, adaugă măslinele feliate și caperele și mai lasă sosul să fiarbă încă 5 minute.
Potrivește gustul cu sare și piper, ținând cont că anșoa și caperele sunt deja sărate.
Când sosul este gata, adaugă pastele scurse și amestecă-le bine cu sosul. Dacă este necesar, mai adaugă câte puțin din apa păstrată de la fierberea pastelor pentru a ajunge la consistența dorită.
Mai gătește preparatul Spaghetti alla Puttanesca pentru încă 2-3 minute, astfel încât pastele să absoarbă aromele sosului.
În timpul servirii poți adăuga pătrunjel proaspăt tocat deasupra, pentru un plus de aromă și prospețime.
Tot din bucătăria tradițională italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de spaghete aglio e olio.