Magneziul este un mineral important în organism care îndeplinește o varietate de funcții, inclusiv funcția musculară și nervoasă, producția de energie și reglarea dispoziției. În timp ce organismul produce în mod natural magneziu, acesta se găsește și în unele alimente. De asemenea, el poate fi luat și sub formă de suplimente.
Spray-ul cu ulei de magneziu: avantaje și dezavantaje
Dar magneziul nu este singurul care poate fi ingerat. Uleiul de magneziu poate fi aplicat local, indiferent dacă este frecat pe piele sau pulverizat. Pentru a face ulei de magneziu, fulgii de clorură de magneziu sunt combinați cu apă. Acest lucru creează un lichid uleios.
Cu toate acestea, cercetările sunt limitate privind uleiul de magneziu și eficacitatea acestuia. Iată ce au de spus experții despre modul în care pulverizarea uleiului de magneziu poate oferi sau nu beneficiile dorite.
Ce este deficitul de magneziu
Potrivit doctorului Joaquin Villegas, medic de familie la UTHealth Houston, „suplimentele cu magneziu local (cum ar fi spray, cremă sau uleiuri) au fost folosite pentru a ajuta la atenuarea durerilor musculare și articulare, pentru a reduce durerile cauzate de migrenă și chiar pentru a ajuta la tratarea anxietății”.
Cercetările o confirmă. Un studiu arată că atunci când magneziul este aplicat local poate ameliora durerile. De asemenea, s-a demonstrat că uleiul de magneziu ajută la eliminarea crampelor musculare.
Acestea fiind spuse, experții sunt de acord că suplimentarea cu magneziu nu este lipsită de dezavantaje.
Villegas a explicat că una dintre problemele cu magneziul topic este că nu e la fel de ușor absorbit în organism în comparație cu suplimentele orale de magneziu. Dar, poate fi o opțiune mai bună pentru cei care au probleme gastro-intestinale. E mai ușor de utilizat și de persoanele care au probleme la înghițirea pastilelor, a spus el.
Robert Glatter, MD, medic la Spitalul Northwell Lenox Hill, este de acord că magneziul nu este bine absorbit, în special de straturile exterioare ale pielii în dermă. Acesta e o zonă anatomică bogată în vase de sânge.
„Premisa aplicării topice a magneziului este că poate ocoli sistemul digestiv. Prin urmare, poate fi absorbit direct în fluxul sanguin de derm, stratul inferior al pielii, bogat în vase de sânge”, a spus el.
Glatter a continuat, explicând că uleiurile pe bază de magneziu pulverizate pe piele au o capacitate de absorbție minimă.
Formulele pe bază de cremă pot oferi o capacitate crescută de absorbție, a spus însă Glatter. Sunt în curs de desfășurare studii în acest domeniu. Acestea analizează compoziția ideală a cremelor pentru a furniza magneziu prin piele.
Ce să cauți într-un spray cu ulei de magneziu
Magneziul vine în multe forme. Cele mai frecvent utilizate pentru suplimentarea topică sunt clorura de magneziu și sulfatul de magneziu.
Clorura de magneziu hexahidrat, care este extras din apa de mare, și forma deshidratată cunoscută pur și simplu sub numele de clorură de magneziu sunt utilizate în mod obișnuit în creme, loțiuni și uleiuri datorită solubilității în apă, a explicat Villegas.
Sulfatul de magneziu este o sare cunoscută în mod obișnuit ca sare Epsom.
Concentrația spray-urilor pe bază de ulei, precum și cât timp rămân spray-urile pe zonele pielii care sunt cel mai apropiate de o densitate mare de foliculi de păr sunt factori cheie care influențează absorbția magneziului prin piele.
Pe baza studiilor disponibile în prezent, Glatter a spus că absorbția spray-ului de magneziu în comparație cu suplimentele orale de magneziu este mai mică.
Doza corectă de spray cu ulei de magneziu
„Dozele maxime de magneziu local nu au fost stabilite. Suplimentarea orală este limitată la cel mult 350 de miligrame pe zi”, a spus Villegas.
„Cu toate acestea, unii pacienți pot prezenta iritații ale pielii dacă folosesc prea mult magneziu topic”, a spus el. „Deci dacă un pacient dezvoltă mâncărime, uscăciune a pielii sau senzație de arsură, nu mai utilizează suplimentul.”
Glatter a explicat că spray-urile cu magneziu variază în ceea ce privește numărul recomandat de pufuri pe doză. În cele din urmă, totul depinde de concentrația spray-ului.
„Ca urmare, nu există un regim acceptat sau definitiv de recomandat pacienților care decid să utilizeze magneziu aplicat local”, a spus el.
Înainte de a începe cu suplimente de magneziu, Villegas sugerează pacienților să încerce mai întâi să-și modifice dieta pentru a include mai multe alimente bogate în magneziu. Alimentele care îl conțin sunt nucile, semințele, produsele lactate și legumele cu frunze.
Dar, dacă un pacient tot nu are cantitatea suficientă magneziu, suplimentarea poate fi decizia potrivită.
Deși nu există niciun pericol real în utilizarea zilnică a magneziului topic, este important să consulți întotdeauna medicul înainte de a începe orice supliment nou. Mai ales dacă ai o afecțiune, cum ar fi boli de rinichi sau probleme cardiace.