Dacă nu dorești să combini cireșele cu scorțișoara, poți folosi vanilia. Este aroma care se potrivește perfect cu toate fructele. Cât despre aluat, îl poți prepara cu ușurință în casă.
Nu necesită ingrediente multe și nici timp îndelungat de frământare, însă necesită un timp de odihnă la rece pentru a deveni mai elastic și ușor de modelat. Îl poți prepara cu o seară înaite și să îl lași la frigider până a doua zi. Atunci când nu ai timp de frământat aluat, poți opta și pentru aluatul foietaj din comerț. Este foarte accesibil și îl găsești în orice magazin alimentar.
Îți oferim mai jos rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași de urmat, pentru unul dintre cele mai simple deserturi de vară.
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestui desert de două tipuri de ingrediente: pentru aluatul fraged și umplutura ștrudelului.
Pentru aluat:
- 250 gr făină
- 120 ml apă
- 60 gr unt cu peste 80% grăsime
- 1 linguriță de oțet
- un vârf de linguriță cu sare
- 25 gr unt topit pentru uns aluatul.
Pentru umplutură:
- 350 gr cireșe fără sâmburi
- 2 linguri cu zahăr brun
- 1 linguriță cu scorțișoară și anason stelat
- 1-2 linguri de unt topit
- zahăr pudră pentru decor.
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară – Mod de preparare
Dacă optezi pentru prepararea aluatului în casă, fie îl prepari de seara, fie îți programezi timpul în așa fel încât să poți lăsa aluatul la rece timp de 4-5 ore.
Cum prepari aluat fraged pentru ștrudel
Trece făina prin sită într-un bol încăpător și amestec-o cu sarea. Apoi, adaugă untul rece, tăiat în cuburi și oțetul. Cu o furculiță sau cu vârfurile degetelor frământă untul cu făina până când obții niște firimituri.
Toarnă câte puțină apă și continuă să frămânți aluatul până când devine compact. Dacă consideri că e nevoie, mai poți frământa aluatul și pe masa presărată cu făină.
Împachetează aluatul fraged într-o folie de prospețime și pune-l la frigider pentru 4-5 ore sau de pe o zi pe alta.
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pregătește cireșele. Clătește-le bine cu apă rece, îndepărtează-le sâmburii și pune-le într-o sită la scurs.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt.
Cum formezi și coci deliciosul ștrudel cu cireșe și scorțișoară
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoate aluatul de la rece și pune-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul într-o foaie subțire. Unge 2/3 din suprafața foii de aluat cu jumătate din cantitatea de unt topit și împachetează aluatul în trei. Începe cu partea neunsă, pe care o aduci peste 1/2 din partea de aluat unsă. Peste aceasta, aduci marginea de aluat unsă. Procedezi așa cum ai împacheta o coală de hârtie în trei.
Trece cu sucitorul peste aluatul împachetat și mai întinde-l odată într-o foaie mai subțire. Unge foaia de aluat cu restul de unt topit. Presară peste unt zahăr brun și scorțișoara, apoi adaugă cireșele.
Rulează aluatul cu cireșele la interior și așază-l în tava cuptorului.
Pune tava în cuptor și coace deliciosul ștrudel cu cireșe și scorțișoară pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească bine după coacere, apoi presară zahăr pudră peste el și îl poți porționa.
Poți servi ștrudelul simplu, cu sos de vanilie sau cu înghețată de vanilie. Îți oferim în acest scop și o rețetă de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată.