Brânza cu trufe este un tip de brânză semi-moale, preparată dintr-un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă și adaos de trufe, tăiate în bucăți mici. Este maturată timp de cel puțin 30 de zile, pentru dezvoltarea aromei oferită atât de trufe, cât și de combinația dintre cele două tipuri de lapte.
Trufele sunt un tip de ciuperci deosebite, foarte aromate, care cresc printre rădăcinile copacilor de pădure, precum stejarul sau alunul, la aproximativ 20-30 cm adâncime. Aroma trufelor este descrisă ca fiind pământoasă, de mosc, de nucă, lemnoasă, de ciuperci și chiar puțin ca de ciocolată. Se pot găsi doar cu ajutorul câinilor special antrenați. Sunt considerate alimente de lux ce înnobilează gustul preparatelor.
Tot din categoria rețetelor delicioase de sufleuri sărate, descoperă și o rețetă de sufleu de dovlecei cu brânză. Iar mai jos, vei descoperi rețeta sufleului din brânză cu trufe, detaliată pas cu pas.
Sufleu de brânză cu trufe – Ingrediente
- 75 gr parmezan ras
- 300 gr brânză cu trufe
- 600 ml lapte proaspăt cu 3,2% grăsime
- 100 gr unt cu peste 80% grăsime
- 60 gr făină alba de grau
- 10 ouă
- 1 praf de sare.
Rețeta sufleului din brânză cu trufe – Mod de preparare
Brânza cu trufe o găsești în marile magazine alimentare, în hipermarketuri. Se comercializează în bucăți de gramaje mai mici, de obicei, vidate. Se servește în restaurante pe platouri cu mix de brânzeturi și specialități din carne crud uscate. Este ideală și pentru tartele quiche, pentru paste sau pentru sosuri albe.
În rețeta de sufleu, brânza cu trufe se adaugă răzuită fin pentru a i se împrăștia aroma în toată compoziția.
Descoperă și cum să alegi cea mai bună brânză de la magazin, potrivit specialiștilor.
Cum prepari sufleu de brânză cu trufe
Mai întâi separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Bate albușurile până când devin spumoase și cristaline, apoi pune bolul în frigider. Gălbenușurile presară-le cu un praf de sare și amestecă-le până la omogenizare. Apoi adaugă brânza cu trufe rasă, omogenizează din nou compoziția și pune bolul în frigider.
Într-o cratiță, pune laptele la încălzit și adaugă în el parmezanul răzuit și untul tăiat în cuburi. Amestecă până la topirea untului, apoi adaugă făină în ploaie, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe. Stinge focul și lasă cratița cu compoziția deoparte să se răcească. Amestecă periodic compoziția pentru a nu se forma crustă la suprafață și pentru a se răci mai rapid.
Când compoziția ajunge aproape de temperatura camerei, încorporează în ea gălbenușurile, folosind o spatulă de lemn. Apoi încorporează treptat și bezeaua de albușuri și pune vasul cu compoziția la frigider până când se încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
Pentru a forma și coace deliciosul sufleu de brânză cu trufe, unge interiorul a 2-3 vase mici cu unt și presară făină, apoi umple-le cu compoziția de sufleu, dar pentru 3 sferturi din volumul lor. Pune vasele în cuptorul încins la 190 și lasă-le timp de 20 de minute.
După coacere, lasă ușor ușa cuptorului întredeschisă, pentru a pătrunde câte puțin din aerul rece. Răcite treptat, sufleurile nu se vor deforma foarte mult.
Se pot servi din vasele în care au fost coapte, sau răsturnate pe platouri, alături de alte ingrediente.
Dacă îți plac sufleurile, dar și preparatele cu conopidă, nu ezita să încerci și rețeta de sufleu de conopidă cu brânză sărată.