Despre conopidă, specialiștii în nutriție ne asigură că reprezintă unul dintre alimentele care susțin buna funcționare a organismului, datorită conținutului bogat în fibre și apă, și ajută la eliminarea toxinelor.
Este sursă excelentă de antioxidanți, care au rolul de a proteja celulele organismului împotriva radicalilor liberi. În plus, conopida poate înlocui cu succes alimentele cu un conținut mai ridicat de calorii, precum făina și orezul.
Și prazul este un aliment foarte nutritiv, bogat în fibre, dar și în vitaminele A, B, C, E, K, minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc. Prazul mai conține și un antioxidant, numit polifenol. Acesta contribuie la protejarea împotriva bolilor de inimă, dar și a unor tipuri de cancer.
Iată, așadar, două legume care fac echipă bună într-un preparat gustos și hrănitor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara o rețetă delicioasă de supă cremă, perfectă pentru masa de prânz sau cină.
Supă cremă de conopidă cu praz – Ingrediente
- 500 gr conopidă albă
- 3 fire de praz
- 1-2 căței de usturoi
- 1 cartof mediu
- 2 litri de apă fierbinte
- 2-3 linguri cu ulei de măsline
- sare și piper
- 1 linguriță cu ierburi aromate, uscate
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- felii de pâine sau crutoane, pentru servit
- smântână (opțional).
Rețetă de supă cremă de conopidă cu praz – Mod de preparare
În primul rând, pregătește toate ingredientele pentru a le avea la îndemână când pornești aragazul.
Desfă conopida în buchețele, curăț-o de frunze și cotoare, și pune-o în apă foarte rece. Las-o în apă aproximativ 10-15 minute pentru a nu oxida, timp în care ocupă-te de celelalte ingrediente.
Spală firele de praz și toacă în rondele subțiri doar partea albă. Pune o oală cu apa la fiert, iar într-o tigaie pune uleiul de măsline. Așază tigaia la flacăra aragazului de intensitate medie și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă rondelele de praz și călește-le ușor, amestecându-le continuu.
Scurge buchețelele de conopidă din apa rece și adaugă-le în oala cu apa care fierbe deja. Adaugă și o linguriță de sare. Când conopida începe să se pătrundă la testul cu furculița, adaugă cartoful curățat și tocat în cuburi.
Peste prazul din tigaie adaugă ierburile aromate și amestecă-le pentru a-și degaja aromele. Apoi pune prazul călit cu uleiul în oala cu ingredientele care fierb. Mai fierbe totul 7-8 minute, scurge supa și pasează legumele folosind un blender. Trece piureul rezultat printr-o sită și diluează-l cu supă atât cât să obții o consistență cremoasă.
Mai fierbe delicioasa supă cremă de conopidă cu praz pentru aproximativ 5-6 minute. Gustă supa și potrivește-i gustul cu sare și piper. Adaugă și 1-2 căței de usturoi răzuiți pentru un plus de gust și aromă ușor picantă.
Cum servești supa cremă
Servește supa cremă de conopidă cu praz fierbinte, decorată cu pătrunjel verde sau cu rondele de ceapă verde. Poți folosi și rondele din partea verde de la praz.
O altă alternativă este să pregătești pentru servire și crutoane de pâine aromate sau să prăjești câteva felii de pâine. Câteva buchețele de conopidă trase în ulei pot îmbunătăți gustul supei cremă.
Dacă nu ții post, poți adăuga în supa cremă și 1-2 linguri de smântână sau cremă de brânză degresată. Este delicioasă în orice combinație!
Și dacă îți mai rămân buchețele de conopidă poți prepara cu ele o rețetă de conopidă pane.