Surse sănătoase de carbohidrați pe care e indicat să le incluzi în dieta zilnică

Alimentele bogate în nutrienți pot avea un impact pozitiv asupra organismului tău. Multe persoane evită carbohidrații deoarece cunosc doar efectele celor rafinați. Însă, compușii complecși pot aduce rezultate benefice pentru sănătate. Află ce surse sănătoase de carbohidrați poți include în dieta ta.

Simina Drăguț
Publicat: 30 iunie 2023, 6:33
O dietă variată, echilibrată din punctul de vedere nutrițional, bogată în alimente integrale, poate ajuta la susținerea sănătății generale / Shutterstock

Deseori, oamenii îi asociază cu creșterea nedorită în greutate și cu diferite afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. De asemenea, mâncarea procesată, cu un conținut crescut de zahăr și cerealele rafinate duc lipsă de vitamine și minerale. Totodată, cele bogate în fibre și alți nutrienți îți pot îmbunătăți starea de sănătate.

Surse sănătoase de carbohidrați

Carbohidrații reprezintă o componentă esențială a dietei tale, potrivit Medical News Today. Aceștia furnizează substanțe importante pentru organism și sunt necesari pentru ca regimul alimentar să funcționeze eficient.

Există multe alimente care pot ajuta la creșterea consumului de carbohidrați. O dietă variată, echilibrată din punctul de vedere nutrițional, bogată în alimente integrale, poate ajuta la susținerea sănătății generale.

Banană

Bananele sunt bogate în potasiu, un mineral cu un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Cele mai puțin coapte conțin amidon și pectină, substanțe care pot îmbunătăți sănătatea digestivă. În plus, au vitaminele B6 și C.

Bananele verzi și necoapte sunt mai bogate în amidon. Acesta se transformă în zaharuri naturale pe măsură ce se coc și se îngălbenesc. Astfel, poți obține mai mult amidon și mai puțin zahăr dacă mănânci banane mai puțin coapte.

Quinoa

Quinoa este foarte nutritivă și se numără printre cele mai bune surse sănătoase de carbohidrați. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și la sprijinirea sănătății inimii. De asemenea, este bogată în proteine ​​și fibre, așa că poate fi utilă pentru a pierde în greutate. Acești doi nutrienți îți pot oferi senzație de sațietate pe termen lung.

Conține multe minerale. Nu are gluten, așa că poate fi un bun înlocuitor pentru produsele din grâu, scriu specialiștii Healthline.

Hrişcă

Hrișca este foarte hrănitoare și conține mai mulți antioxidanți și minerale decât majoritatea cerealelor. Nu conține gluten, dar are fibre și proteine. Consumul acesteia poate aduce beneficii sănătății inimii și poate regla nivelul de zahăr din sânge.

Ovăz

Ovăzul este o cereală integrală sănătoasă și o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți. Are o mulțime de nutrienți benefici, inclusiv fibre și proteine. Consumul de ovăz scade nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Acesta poate susține funcția imunitară și te poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus. De asemenea, specialiștii recomandă să-l incluzi în dietă.

Cartofi dulci

Cartofii dulci reprezintă surse sănătoase de carbohidrați, potasiu, amidon, vitamina A, vitamina C, alături de alte câteva vitamine, minerale și antioxidanți. Iar antioxidanții reprezintă compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din celule pentru a te proteja împotriva bolilor cronice.

Portocale

Portocalele sunt un fruct citric foarte popular și reprezintă o sursă bună de fibre. De asemenea, conțin cantități mari de vitamina C, vitamin B, potasiu și alți compuși vegetali sănătoși. Consumul de portocale poate aduce beneficii sănătății inimii și poate crește absorbția fierului pentru a ajuta la prevenirea anemiei.

Acestea pot ajuta la prevenirea apariției pietrelor la rinichi. De asemenea, pot crește absorbția fierului din alte alimentele pe care le consumi, ceea ce te poate proteja împotriva anemiei cu deficit de fier.

Afine

Afinele reprezintă surse sănătoase de carbohidrați și au în componență multă apă. Conțin multe vitamine (cum ar vitamina C, vitamina K), mangan, minerale și antioxidanți și pot proteja împotriva deteriorării oxidative. În plus, pot îmbunătăți funcția cognitivă a persoanelor cu o vârstă înaintată.

Sfeclă

Sfecla este bogată în vitamine, minerale, compuși vegetali și fibre. De asemenea, conține cantități mari de nitrați anorganici, care pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot îmbunătăți performanța fizică. Aceștia scad tensiunea arterială și reduc riscul apariției mai multor boli.

Grepfrut

Grepfrutul face parte din familia fructelor citrice, cu o aromă formată din gusturi diferite: dulce, acrișor și amar. Conține multe vitamine, minerale și antioxidanți și reprezintă una dintre aceste surse sănătoase de carbohidrați. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Anumiți compuși găsiți în grepfrut ar putea ajuta la prevenirea apariției pietrelor la rinichi, la scăderea nivelului de colesterol și chiar pot încetini creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Fasole roșie

Fasolea conține multe vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, fasolea gătită reprezintă o sursă bună de proteine. Numeroasele ei beneficii pentru sănătate includ o îmbunătățirea a nivelului de zahăr din sânge și reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon.

Năut

Năutul, cunoscut și ca fasole Garbanzo, este o sursă de proteine ​​de origine vegetală si conține multe vitamine și minerale, inclusiv fier, fosfor și vitamine B. Consumul de năut a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii și a digestiei, precum și cu potențiala prevenire a cancerului.

Mere

Merele conțin o bună cantitate de vitamina C, minerale, fibre, antioxidanți și compuși vegetali. Consumul de mere poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și chiar a anumitor tipuri de cancer.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI