Poți opta pentru a prepara tăițeii în propria bucătărie. Se pregătesc foarte ușor, dar necesită un timp de uscare, înainte de fierbere.
Dacă timpul nu-ți permite preparare tăițeilor, îi găsești cu ușurință în magazinele alimentare. Poți folosi și alte tipuri de paste, lungi sau scurte.
Ca tip de pesmet, este ideal cel alb. Și pe acesta îl poți pregăti în casă, măcinând fin cei mai simpli biscuiți.
Un alt ingrediente nelipsit de la un astfel de desert este pudra de scorțișoară.
Îți oferim mai jos rețeta completă cu tăițeii preparați în casă, pentru momentele în care ai mai mult timp să te aventurezi în bucătărie.
Tăiței cu nucă și pesmet – Ingrediente
Pentru prepararea tăițeilor ai nevoie de câteva ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară. Nici celelalte ingrediente nu sunt complexe.
Pentru tăiței de casă:
- 100 gr de făină
- 40 ml de apă minerală sau plată
- 1 lingură cu ulei de măsline
- 1 praf de sare
- 20-30 gr de făină pentru masa de lucru.
Pentru desert:
- 200 gr tăiței
- 50 gr pesmet alb
- 100 gr zahăr
- 50 gr nucă
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Tăiței cu nucă si pesmet – Mod de preparare
Dacă vei prepara tăițeii în casă, ideal ar fi să-i pregătești de seara. Îi poți folosi și în câteva ore de la formare, dacă îi treci prin făină mai multă, pentru a nu se lipi între ei.
Cum prepari tăiței de casă
Curăță bine masa din bucătărie sau folosește o planșetă de frământat aluaturi. Trece făina prin sită direct pe masă sau pe planșeta de lucru. Adaugă puțină sare și amestec-o bine cu făina. Poți prepara aluatul și fără sare deoarece vei adăuga mai multă sare în apa în care vei fierbe tăițeii.
Într-un pahar sau un bol, amestecă apa cu uleiul. Toarnă treptat lichidul obținut peste făina de pe planșetă, în timp ce amesteci cu o spatulă pentru omogenizarea aluatului. Amestecă bine cu spatula, apoi frământă aluatul cu mâinile până când devine compact și nelipicios. Împachetează aluatul într-o folie și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Apoi, întinde aluatul pentru tăiței pe masa presărată cu făină, în foi subțiri și decupează tăițeii în funcție de mărimea dorită. Pune tăițeii pe un platou sau într-o tavă și lasă-i la uscat câteva ore sau până a doua zi.
Cum prepari tăiței cu nucă si pesmet
Pune o oală cu multă apă la fiert și adaugă o lingură de sare. Când apa începe să fiarbă adaugă tăițeii. Fierbe-i timp de 8-10 minute sau până când sunt bine hidratați.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă în ea pesmetul, pudra de scorțișoară și zahărul. Setează flacăra la minim și amestecă constant în tigaie până când zahărul se topește și pesmetul se caramelizează.
În altă tigaie, poți rumeni ușor și miezul de nucă, pentru 2-3 minute. Apoi, îl toci mai grosier cu un cuțit.
După ce tăițeii au fiert, scurge-i și adaugă-i peste pesmetul caramelizat și aromatizat cu scorțișoară.
Adaugă și nucile tocate, amestecă bine totul și te poți răsfăța cu o porție caldă de tăiței cu nucă si pesmet. Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.
Dacă ești în căutare de deserturi simple și de post, îți recomandăm să încerci o rețetă de melcișori cu scorțișoară.