Rețetele cu paste sunt cele mai versatile dintre toate rețetele culinare, pentru că pastele se pot combina cu o mulțime de ingrediente. Cu ajutorul pastelor poți găti preparate din toate categoriile de rețete culinare.
Poți adăuga paste în ciorbe și în supe, în feluri principale, dar și în diferite aperitive. Poți prepara chiar și deserturi cu paste făinoase. Iar atunci când pastele sunt preparate în casă, satisfacția este mult mai mare, iar gustul deopotrivă. Descoperă aici și rețeta pentru aluat de pizza preparat în casă.
Indiferent dacă optezi pentru tăiței, spaghete, tagliatelle sau alte tipuri de paste, preparatele homemade vor avea întotdeauna un gust mai bun deoarece tu ești cea care alege și organizează ingredientele folosite.
În plus, textura, gustul și culoarea sunt caracteristicile care pot defini pastele de calitate. Acestea pot fi obținute cel mai bine preparându-le acasă, cu ingrediente de calitate și multă pasiune.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării aluatului de paste.
Tăiței de casă – Ingrediente
Poți prepara pastele în două moduri: cu ouă sau în varianta vegană cu apă minerală. Indiferent de varianta aleasă, aluatul de paste va fi unul reușit, iar pastele vor fi delicioase.
Varianta cu ouă:
- 1 ou de mărime mare
- 100 gr de făină
- 1 praf de sare
- 20-30 gr de făină pentru masa de lucru.
Varianta simplă:
- 100 gr de făină
- 40 ml de apă minerală sau plată
- 1 lingură cu ulei de măsline
- 1 praf de sare
- 20-30 gr de făină pentru masa de lucru.
Tăiței de casă – Mod de preparare
După cum ai observat, pentru prepararea aluatului de paste, ai nevoie doar de două ingrediente: ouă și făină, plus sarea, pe care oricum o ai întotdeauna în casă. În cazul variantei vegane, se folosește de obicei apă minerală în loc de ou, într-o cantitate similară cu gramajul unui ou. În plus, pentru elasticitate și gust bun, dar opțional, se mai adaugă și ulei de măsline.
Cum prepari aluat de paste cu ou
Trece făina prin sită și pun-o direct pe planșeta de lucru. Adaugă un praf de sare. Poți prepara aluatul și fără sare deoarece oricum vei adăuga sare în mâncare. Adaugă oul la mijlocul făinii și începe amestecarea celor două ingrediente.
Pentru început, amestecă ingredientele cu o lingură de lemn sau cu o spatulă din silicon. Abia după ce oul este încorporat în făină, poți frământa aluatul cu mâinile. Frământă aluatul bine de tot, timp de aproximativ 15 minute. Poți folosi robotul de bucătărie și vei scurta timpul de frământat la 5-7 minute.
Descoperă și rețeta celor mai fine foi de plăcintă, pe care le poți prepara acasă.
Când aluatul a devenit omogen, împachetează-l în folie și pune-l în frigider pentru 30 de minute. Prin procesul de răcire se va activa glutenul, iar aluatul va deveni mai elastic și îl vei putea modela cu ușurință.
Pentru a modela tăițeii de casă presară făină pe un blat din lemn și frământă din nou aluatul. Împarte-l în în 2-3 bucăți și întinde fiecare bucată în câte o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi.
Apoi taie foaia de aluat în fâșii subțiri sau late, după preferințe. Lasă fâșiile la uscat pe hârtie de copt, dacă nu le folosești imediat.
Cum prepari aluat pentru tăiței de casă fără ouă
Pentru varianta aluatului de paste vegan sau de post, înlocuiești oul cu apă și ulei. Amestecă apa cu uleiul și toarnă treptat lichidul obținut peste făina de pe planșetă. Amestecă bine cu spatula, apoi frământă aluatul cu mâinile, ca și la procedeul anterior. Pune aluatul la rece tot pentru 30 de minute, apoi întinde-l în foi subțiri și decupează tăițeii.
Iar după ce vei prepara tăițeii, îți oferim și o rețeta de ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței de casă.