Acest desert combină prospețimea strugurilor cu o cremă fină și aromată de vanilie, toate așezate pe un aluat fraged și crocant. Fiecare felie oferă un contrast plăcut între dulceața cremoasă și nota ușor acidulată a strugurilor, care echilibrează perfect desertul.
Strugurii negri aduc o explozie de culoare și un plus de savoare, transformând această tartă într-un deliciu vizual și gustativ. Desertul este potrivit pentru orice ocazie.
Pentru reușita deplină a desertului va trebui, fie să optezi pentru struguri fără semințe, fie să încerci să înlături semințele cu o agrafă. Poți opta și pentru struguri albi, fără sâmburi. Poți folosi atât struguri proaspeți cât și din compot. Descoperă mai jos rețeta delicioasei tarte cu struguri, detaliată pas cu pas.
Tartă cu struguri negri și cremă de vanilie – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestui savuros desert de ingrediente pentru aluat, cremă și decorul din struguri. Urmărește-le mai jos pentru a te asigura că dispui de acestea.
Pentru aluatul fraged:
- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 1 ou
- 2-3 linguri de zahăr
- un praf de sare.
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 1 praf de sare
- 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe de extract de vanilie
- 40 g amidon de porumb.
Pentru decor:
- 300-400 g struguri negri fără sâmburi
- 2 linguri de miere sau sirop de arțar (opțional).
Tartă cu struguri negri și cremă de vanilie – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni maleabil.
În timp ce aluatul se relaxează la frigider, prepară crema de vanilie și strugurii.
Cum prepari aluat fraged pentru tartă
Amestecă făina, zahărul și sarea într-un bol. Adaugă untul rece și frământă cu degetele până obții o consistență nisipoasă. Adaugă oul sau apa rece și formează un aluat omogen. Învelește-l în folie și lasă-l să se odihnească la frigider timp de 30 de minute.
Pentru coacerea crustei de tartă mai întâi preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină și așază-l într-o tavă de tartă unsă ușor. Înțeapă baza cu furculița și coace-l (cu greutăți sau boabe de fasole deasupra hârtiei de copt) timp de 15 minute. Îndepărtează greutățile și mai coace 10 minute până devine auriu. Lasă-l să se răcească.
Cum prepari crema pentru tartă cu struguri negri
Încălzește laptele împreună cu vanilia până aproape de fierbere. Separat, bate gălbenușurile cu zahărul și amidonul până obții o cremă spumoasă. Toarnă laptele fierbinte peste amestec, amestecând continuu. Pune compoziția înapoi pe foc mic și amestecă până se îngroașă. Lasă să se răcească ușor, pentru a o putea adăuga în interiorul crustei de tartă.
După aceea, toarnă crema de vanilie ușor răcită peste aluatul de tartă. Lasă tarta deoparte până când se răcește crema, apoi așază strugurii negri peste cremă, formând un strat uniform. Opțional, poți unge strugurii cu miere sau sirop de arțar pentru un aspect lucios.
Pune tarta la rece pentru cel puțin o oră, apoi o poți porționa frumos.
Dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu struguri, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu struguri și ciocolată albă.