Rețeta face parte din bucătăria franțuzească, iar denumirea se datorează formei ceramice în care se coace preparatul. Tian este o formă de copt rotundă și lucioasă din lut.
Rețeta se mai întâlnește și sub denumirea de „Tian provensal”, pentru că provine din sudul regiunii Provence.
Se prepară asemănător cu rețeta de ratatouille, diferența constând în felierea legumelor sub formă de rondele și gratinarea lor la cuptor.
Rețeta de ratatouille se poate prepara și din legume tăiate cuburi, dar și rondele. Se prepară simplu, fie la cuptor, fie pe flacăra aragazului. Descoperă aici și rețeta clasică pentru ratatouille la cuptor.
În continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru tian de legume.
Tian de legume – Ingrediente
- 1 vânătă lunguiață de mărime medie
- 1 dovlecel mediu
- 3 cartofi mai mari
- 1 ceapă albă
- 3-4 căței de usturoi
- 4-5 roșii mari
- sare și piper după gust
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță ierburi de Provence
- 50 gr cașcaval sau brânză sărată.
Rețeta de tian provensal – Mod de preparare
Pentru ca aspectul preparatul să fie uniform, optează pentru legume de mărimi aproximativ egale ca și diametru. Astfel, rondelele acestora se vor putea așeza la aceeași înălțime și se vor prepara în același timp.
Dacă îți lipsesc ierburile de Provence din cămară, poți pregăti un mix de ierburi uscate, după propriul gust. Poți folosi cimbru, busuioc, oregano, rozmarin etc. Descoperă aici despre perioada de valabilitate a condimentelor și cum se depozitează corect.
Cum prepari rețeta de tian de legume
Clătește vânăta și dovlecelul, șterge-le, apoi taie-le în felii rotunde de aproximativ 4-5 mm. Așază rondelele de legume pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat 12-15 minute. Astfel te aiguri că preparatul tău nu va fi unul zemos. În schimb, vei mai scăpa și de gustul amărui al vinetei.
Între timp, curăță ceapa, usturoiul și cartofii. Clătește-le cu apă și lasă-le să se scurgă. Apoi, le feliezi și pe acestea în rondele de dimensiuni aproximativ egale. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.
Unge cu ulei de măsline interiorul unui vas rotund cu diametrul de 24-26 cm și așază la baza lui rondele de usturoi. Șterge feliile de vânătă și de dovlecel cu prosoape de hârtie, până când tot lichidul lăsat este absorbit.
Apoi, începe să așezi rondelele de legume în vas. Așază rânduri verticale, sub formă de spirală, pornind de la marginea vasului către centru. Intercalează rondelele de legume între ele pentru a crea un curcubeu de culori., dar și de gusturi.
Presară ierburile uscate peste legume și printre ele, apoi stropește-le cu ulei de măsline.
Pune vasul în cuptor și coace deliciosul tian de legume pentru 45-50 de minute. Nu necesită alte lichide decât uleiu, pentru că legumele prin deshidratare vor lăsa sucul lor delicios în vas.
Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, scoate vasul din cuptor și presară pe deasupra brânza răzuită. Aceasta va gratina frumos legumele și le va aduce un plus de gust.
Tianul de legume poate fi servit atât cald, cât și rece. Poate constitui chiar și garnitura pentru friptura preferată.
Tot din aceeași categorie de rețete cu multe legume, îți mai recomandăm pentru data viitoare o rețetă de ghiveci de legume cu orez, gustoasă și sățioasă.