Se regăsește în mai multe varietăți de culori (exterior: roșu, roz, violet sau galben; interior: alb, roșu, mov, magenta sau roz), între care nu există multe diferențe nutriționale. Pe lângă aspectul neobișnuit și interesant al acestuia, fructul dragonului s-a dovedit a fi benefic pentru sănătate datorită numeroaselor sale calități medicinale și nutriționale.
Tot ce trebuie să știi despre fructul dragonului
Fructul dragonului are un gust dulce și tropical. A fost descris ca o încrucișare între kiwi și pară sau kiwi și pepene verde.
Textura este oarecum cremoasă, cu semințe mici, asemănătoare cu cele ale fructelor kiwi.
Fructul dragonului conține grăsimi, proteine, carbohidrați, fibre, sodiu, vitamina C, potasiu și magneziu.
Fibrele și antioxidanții se află printre nutrienții semnificativi, găsiți în fructul dragonului. Aceștia asigură o bună sănătate digestivă și un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, tulburări digestive, obezitate, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.
Fructul dragonului: beneficii pentru sănătate
Pe lângă acestea, consumul mai des poate fi o modalitate simplă prin care poți completa cantitatea de fibre recomandată zilnic.
Fibrele ajută organismul să obțină starea de sațietate pe termen lung, ceea ce te poate ajuta și în procesul de slăbire.
Îmbunătățește sănătatea intestinală
Fructul dragonului poate îmbunătăți sănătatea intestinului. Fructul conține multe fibre, ceea ce susține o digestie sănătoasă și ajută la prevenirea constipației.
De asemenea, ajută la stimularea creșterii microbilor intestinali benefici. S-a demonstrat că aceste bacterii probiotice previn sau tratează afecțiunile digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil (IBS).
Previne apariția bolilor cronice inflamatorii
Datorită antioxidanților săi antiinflamatori, fructul dragonului previne bolile asociate cu inflamația. Printre acestea se numără diabetul, bolile de inimă, cancerul și sindromul metabolic. Dacă o persoană se confruntă cu sindromul metabolic, înseamnă că are trei sau mai multe dintre următoarele caracteristici: talie mare, tensiune arterială mare, glicemie crescută, trigliceride crescute, colesterol HDL scăzut.
Antioxidanții care oferă culoare roșie fructului dragonului, ajută la reducerea stresului oxidativ, a deteriorării celulelor ce duce la îmbătrânire și probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer și artrită.
Fructul dragonului cu pulpă roșie și fructul dragonului cu pulpă albă sunt bogate în antioxidanți care contribuie la gustul, culoarea și beneficiile pentru sănătate ale plantelor.
În plus, cercetătorii consideră că fructul dragonului poate reduce riscul de cancer de colon, precum și a altor tipuri de cancere.
Ajută la reglarea zahărului din sânge
Fructul dragonului conține zahăr natural, dar consumul lui poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Cercetătorii cred că fructul dragonului de culoare roșie poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge deoarece poate ușura regenerarea celulelor din pancreas.
Menține fluxul sanguin sănătos
Consumul de fructul dragonului poate fi o modalitate simplă prin care ajuți circulația generală sau a fluxului sanguin. Oamenii de știință au descoperit cum consumatorii au avut îmbunătățiri semnificative ale fluxului sanguin la două, trei și patru ore după ce au ingerat pulbere de fructul dragonului și că efectul a fost susținut pe parcursul unei perioade de două săptămâni.
Întreține sănătatea pielii
Consumul de fructul dragonului aduce și beneficii pentru piele. Printre acestea se numără reducerea petelor pigmentare cauzate de înaintarea în vârstă, a ridurilor, a pielii uscate și a acneei. Potențialele beneficii ale pielii provin din vitamina C și antioxidanții din fructe. Aceste vitamine și minerale pot juca un rol în repararea treptată a leziunilor celulare, rezultând într-un aspect mai tânăr.
Ajută sistemul imunitar
Fructul dragonului susține funcția imunitară sănătoasă atât direct, cât și indirect. Fructul în sine posedă proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale și antimicrobiene. S-a dovedit, de asemenea, că porțiuni din miez și coajă inhibă microorganismele din alimente, inclusiv drojdiile și mucegaiurile. Schimbarea microbilor intestinali declanșată de consum ajută la activarea și susținerea răspunsului imunitar general al organismului.
Efecte secundare ale consumului de fructul dragonului
Deși este benefic pentru sănătate, pot apărea reacții adverse ale consumului de fructul dragonului. Acestea nu sunt însă frecvente. Principalele efecte secundare sunt vărsăturile, urticaria, erupția cutanată și umflarea limbii.
Rareori, consumul de fructul dragonului de culoare roșie poate determina o urină de culoare roșie – roz. Potrivit urologilor, urina roșiatică care nu este cauzată de sânge, numită pseudohematurie, poate fi cauzată și de consumul de cantități mari de alte alimente roșiatice, foarte pigmentate, cum ar fi fructele de pădure, rubarba sau sfecla.
Cum poți găti fructul dragonului
Fructul dragonului se poate păstra pe masă timp de câteva zile, dar pentru depozitarea pe termen lung, cel mai bine ar fi să-l pui într-o pungă de plastic și să-l păstrezi în frigider.
Pentru început, taie fructul dragonului în jumătate și scoate pulpa cu lingura.
- Folosește bile, felii sau cuburi de fructe pentru a decora orice fel de mâncare, cum ar fi tofu copt sau tacos cu fasole neagră.
- Amestecă pulpa în smoothie-uri.
- Utilizează piureul obținut din fructul dragonului ca bază pentru un mocktail bogat în fibre, împreună cu lămâie proaspătă și mentă.
- Pune fructele tăiate cuburi în amestecuri cu iaurt, nuci, granola sau fulgi de ovăz.
- Adaugă fructe tăiate în salate.
- Presară pulpa în salatele de fructe sau pe platouri cu fructe.
- Amestecă pulpa de fructe cu laptele vegetal și congeleaz-o pentru a obține o înghețată interesantă.
- Alternează fructele cubulețe cu alte fructe pe frigărui și servește cu ciocolată neagră topită.
- Folosește bile sau cuburi de fructe pentru a decora budinca de chia, în combinație cu avocado cu ciocolată sau budincă de orez brun.