Trifle cu aromă de cafea și coniac

Pentru momentele de răsfăț alături de cei dragi sau pentru zilele în care ai invitați la cină, îți oferim o rețetă absolut delicioasă și spectaculoasă de trifle cu aromă de cafea și coniac.

Publicat: 12 noiembrie 2021, 7:11
Actualizat: 18 iulie 2024, 16:01

Chiar dacă este o rețetă mai complexă de desert, rezultatul final merită orice efort și timp alocat. Vei obține un preparat minunat cu gust divin și o combinație de arome intense.

Trifle este un desert din bucătăria britanică, asamblat în straturi, cu o combinație de blaturi, creme, sosuri aromate, frișcă și fructe. Montarea în straturi se realizează de obicei în vase de sticlă transparentă, pentru un aspect spectaculos. Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu un desert delicios și foarte aspectuos.

Trifle cu aromă de cafea și coniac – Ingrediente

La prima vedere, lista lungă de ingrediente te poate speria, însă îți spunem că sunt ingrediente cunoscute în bucătărie și foarte accesibile tuturor. Acestea se împart în funcție de elementele care copun desertul: ingrediente pentru rulada de cacao cu frișcă, pentru sosul de cafea cu coniac, pentru creme și ingrediente pentru decor.

Ingrediente pentru rulada de cacao cu frișcă:

  • 3 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 75 gr făină
  • 25 gr pudră de cacao
  • 250 gr frișcă lichidă
  • 75 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Ingrediente pentru sos de cafea cu coniac:

  • 3 lingurițe cafea proaspăt măcinată
  • 250 ml apă fierbinte
  • 2 lingurițe coniac
  • 3 albușuri de ouă medii
  • 75 gr zahăr
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru creme:

  • 3 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 500 ml lapte
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml sos de cafea cu coniac
  • 150 gr ciocolată
  • 50 ml frișcă lichidă.

Ingrediente pentru decor:

  • 200 gr frișcă
  • zmeură proaspătă.

Trifles cu aromă de cafea și coniac – Mod de preparare

Începe cu prepararea ruladei de cacao, care constituie baza desertului. Poți prepara rulada cu frișcă cu o zi înainte de asamblarea desertului.

Cum se prepară rulada de cacao cu frișcă

Înainte de a te apuca de lucru, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase și cristaline.

Adaugă treptat zahărul, mixând energic până când obții o bezea fermă. Amestecă pudra de cacao cu făina, trece-le prin sită și încorporează-le treptat în compoziția de ouă. Întinde compoziția obținută în tava clasică a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Nivelează compoziția cu o spatulă de tort și pune tava la cuptor. Coace foaia de ruladă cu cacao la 180 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute.

Între timp, cu ajutorul mixerului, amestecă frișca până când devine fermă. Adaugă apoi zahărul cu aromă de vanilie și mixează energic. Pune frișca obținută la rece până când vei umple foaia de ruladă.

Când foaia de ruladă este răcită, secționeaz-o în două părți. Unde o parte cu frișcă și ruleaz-o, iar a doua parte taie-o în bucăți micuțe. Păstrează frișca rămasă pentru a decora la final desertul.

Foaia de ruladă cu cacao se coace la 180 de grade Celsius pentru 15-20 de minute / Profimedia Images

Cum prepari sosul de cafea cu coniac

Fierbe o cafea tare, la ibric, din 250 ml apă și cafeaua proaspăt măcinată. Adaugă zahărul și coniacul. Mixează spumă cele trei albușuri presărate cu sare, până când obții o bezea spumoasă și cristalină. Apoi, toarnă în fir subțire cafeaua fierbinte în timp ce mixezi energic. Vei obține un sos spumos foarte gustos și aromat.

Cum prepari cremele pentru trifles cu aromă de cafea și coniac

Pentru acest minunat desert ai nevoie de două creme, una simplă și a doua cu ciocolată. De fapt, fierbi o cremă de gălbenușuri în care adaugi sos de cafea cu coniac și o împarți în două. O parte o lași simplă, iar a doua parte o amesteci cu ciocolată topită.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și 100 ml de lapte rece. Adaugă amidonul de porumb și omogenizează amestecul. Pune la fiert restul de lapte într-un vas, împreună zahărul. Când zahărul este topit, iar laptele atinge punctul de fierbere, adaugă în fir subțire compoziția de gălbenușuri. Amestecă intens pentru omogenizare. Fierbe crema până când devine consistentă, apoi las-o la răcit.

După răcire, adaugă mascarponele și 50 gr din sosul de cafea cu coniac. Împarte crema în două părți egale. Pune într-un vas, la foc de intensitate mică, ciocolata ruptă în bucăți și frișca lichidă. Amestecă bine până când ciocolata este topită și compoziția omogenă. Adaugă această compoziție peste una dintre părțile de cremă. Omogenizează și lasă cremele la răcit.

Cum asamblezi spectaculosul desert trifles cu aromă de cafea și coniac

Folosește un vas de sticlă transparentă, de capacitate mai mare, pentru a asambla acest minunat desert. Așază la baza vasului rondele din rulada de cacao cu frișcă, dar și pe pereții laterali ai vasului, cu partea decupată spre exterior. Apoi toarnă puțin din sosul de cafea cu coniac. Acesta va pătrunde în blatul de ruladă și îl va însiropa.

Adaugă un strat din crema simplă, folosind un săculeț pentru decorat torturi și prăjituri. Presară deasupra cremei bucățile decupate din foaia de ruladă. Toarnă deasupra lor restul de sos de cafea cu coniac, apoi întinde crema cu ciocolată. Urmează un strat de frișcă deasupra și zmeură proaspătă pentru un plus de culoare și gust fructat.

Pune vasul cu desert la rece pentru o oară, așa încât straturile să se așeze frumos, iar aromele să se degaje și să se întrepătrundă într-un gust armonios.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI