Reclamă

Zeppole. Rețetă de gogoși din bucătăria italiană

Zeppole sunt gogoși italiene delicioase, preparate din celebrul aluat opărit care se folosește și la rețetele de eclere, choux sau profiterol. Sunt strâns legate de festivitățile religioase și sunt adesea pregătite și consumate în familie în timpul sărbătorilor. Sunt, de asemenea, o delicatesă populară la festivaluri și evenimente comunitare, unde sunt servite fierbinți și proaspete.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 iunie 2024, 7:36

Datorită gustului lor delicios și versatilității, gogoșile au devenit populare nu doar în Italia, ci și în comunitățile italiene din întreaga lume. În Statele Unite, de exemplu, gogoșile sunt adesea vândute la festivaluri italiene și sunt apreciate pentru gustul lor autentic și reconfortant.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceste gogoși combină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul tehnicii de preparare, rezultând o delicatesă perfectă pentru orice ocazie. Pot fi servite simple, doar decorate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme și fructe.

Sunt delicioase în ambele variante și vor avea un succes garantat pentru cei care se vor răsfăța cu ele. Există mai multe variante ale acestei rețete, dar mai jos îți oferim o versiune clasică și simplă.

Zeppole – Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 150 g făină
  • 4 ouă
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru decor
  • opțional: cremă de vanilie, dulceață de cireșe sau amarene.
Reclamă

Rețetă de gogoși italiene – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului opărit care necesită două etape de preparare. În prima etapă se opărește făina, iar în a doua etapă, după răcire, se adaugă ouăle. Aluatul nu necesită zahăr sau alți îndulcitori.

Precum gogoșile clasice, și acestea se servesc decorate cu zahăr pudră din belșug.

Descoperă și o rețetă de gogoși din bucătăria spaniolă, denumite churros.

Reclamă

Cum prepari aluatul și gătești gogoșile zeppole

Într-o cratiță medie, adaugă apa, untul și sarea. Așază cratița pe foc mediu și lasă ingredientele să fiarbă până când se topește untul, iar lichidul atinge punctul de fierbere.

Odată ce amestecul începe să fiarbă, micșorează intensitatea focului la minim și adaugă făina dintr-o dată. Amestecă energic cu o spatulă de lemn până când aluatul opărit se desprinde de pereții cratiței și se formează o bilă omogenă.

Pune cratița deoparte de pe foc și lasă aluatul să se răcească timp. După răcire adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare. Aluatul rezultat va fi neted și ușor lucios.

Pentru a prepara gogoșile pune uleiul vegetal într-o cratiță adâncă sau un ceaun și lasă-l să se înfierbânte.

Cu ajutorul unui poș de patiserie cu un vârf mare în formă de stea, formează inele mici de aluat și scufundă-le cu grijă în uleiul fierbinte. Dacă nu ai un poș, poți folosi două linguri pentru a forma mici bile de aluat.

Prăjește delicioasele zeppole până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate-le cu o spumieră și așază-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Gogoșile pot fi servite simple, presărate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme. Cea mai comună umplutură este crema de vanilie, cunoscută sub numele de crema pasticcera. Alte umpluturi populare includ ricotta, cremă de ciocolată sau dulceață de cireșe (amarene). Adesea, zeppole sunt decorate cu o cireașă confiată sau cu puțină dulceață de cireșe deasupra cremei.

Zeppole decorate cu zahăr și așezate într-un coș
Zahărul pudră se adaugă din belșug peste gogoși / Shutterstock

Tot din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși bomboloni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
O femeie care bea băutura proteică care te ajută să pierzi în greutate
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Crinul păcii pus pe pervazul geamului pentru a face flori frumoase
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI
×