Din cauza pandemiei de coronavirus, 1 din 5 adulți susține că sănătatea mentală i-a fost afectată pe parcursul anului 2020. Deși încă nu a fost descoperit un tratament împotriva anxietății, există alimente care te pot ajuta să previi sau să ameliorezi această problemă.
Ce alimente te ajută să scapi de anxietate
Tot ce trebuie să faci este să consumi la micul dejun măcar unul dintre cele patru alimente de mai jos. Beneficiile lor asupra stării de sănătate sunt de-a dreptul surprinzătoare, scrie Huffpost.com.
Avocado
Pe lângă faptul că are în compoziție grăsimi sănătoase și fibre, acesta conține micronutrienți valoroși, precum vitamina B6 și magneziu. Dacă ești în grabă dimineața, avocado este alimentul perfect pe care îl poți consuma la micul dejun.
Avocado este delicios și conține o mulțime de nutrienți, spune nutriționistul Maya Feller.
Îl poți felia și consuma împreună cu un ou sau îl poți transforma într-o pastă cu puțin piper și sare, pe care să o întinzi pe pâine.
Somon
Peștii grași precum somonul conțin acizi ca Omega-3, care pot reduce simptomele anxietății și dezvoltarea hormonilor de stres, cum sunt cortizolul și adrenalina.
Cum poți servi somon la micul dejun? Încă o dată, ouăle sunt nelipsite din meniu. Dacă îți plac preparatele la cuptor, pune câteva ouă alături de feliile de somon și lasă-le acolo pentru 15-20 de minute, apoi bucură-te de o masă copioasă și sănătoasă.
Somonul este antiinflamator și o sursă bună de proteine. Servit alături de ouă, îți va asigura o masă sănătoasă, consistentă și bogată în nutrienți, spune terapeuta Samantha Elkrief.
Iaurt
Consumul de alimente care promovează bacteriile benefice sprijină atât intestinul, cât și creierul. Majoritatea receptorilor serotoninergici sunt localizați în mucoasa intestinului.
Un deficit de serotonină poate conduce la anxietate, depresie sau alte afecțiuni la nivelul sănătății mintale, punând în evidență încă o dată legătura dintre intestin și creier.
Alege un iaurt natural, mai gras, precum cel grecesc, care conține mai multe grăsimi și proteine decât iaurtul obișnuit. Îți va asigura o stare de sațietate pe termen lung.
Ouă
Galbenușul din ou este încărcat cu minerale precum colina și zincul, care contribuie la reducerea senzației de anxietate. Deficitul de zinc poate induce un comportament depresiv și anxios, potrivit unui studiu științific, realizat în 2010.
De asemenea, dacă mănânci două ouă, aduci organismului un aport de 12 grame de proteine, fapt care contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din organism.
Iar dacă te-ai plictisit de aceleași ouă ochiuri sau clasica omletă, află că există numeroase moduri interesante în care să le gătești.
Folosește o tortilla, spanac, brânză, ceapă și roșii, presărate cu un strop de paprika pentru a prepara quesadilla, recomandată de Maya Feller, un renumit nutriționist din America.
Samantha Elkrief vine cu o altă idee. Shakshuka este un preparat mediteranean alcătuit din ouă, roșii, ierburi și legume.
Roșiile și ierburile oferă fibre excelente pentru sănătatea microbiomului și nutrienți suplimentari, spune specialista.
Afine
Afinele, căpșunile și zmeura sunt alimente bogate în vitamina C. Acest antioxidant poate reduce nivelul de anxietate și poate îmbunătăți starea de spirit.
O metodă rapidă de a oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C ar putea fi smoothie-ul obținut din afine, frunze de spanac, unt de arahide și semințe de dovleac.
Acest smoothie este bogat în fibre și proteine care te ajută să ai un nivel scăzut al zahărului din sânge. Toate aceste ingrediente sunt antiinflamatorii. Poți chiar să adaugi iaurt sau chefir pentru a te bucura și de beneficiile alimentelor deja fermentate, spune Samantha Elkrief.
La polul opus, există și alimente care pot accentua starea anxioasă. Cafeaua și băuturile energizante se înscriu pe această listă.
Este important să înțelegem că experiențele noastre sunt unice și diferite, mai ales când vine vorba despre nutriție.
Trebuie să avem răbdare și să învățăm să ne ascultăm organismul. Doar așa putem să facem alegerile corecte și să ne susținem sănătatea, subliniază Elkrief.