Multe persoane necesită suplimentarea cu vitamina D. Există însă câteva alimente pe care le poți integra cu succes în alimentația ta pentru a obține necesarul zilnic al acesteia. Valoarea zilnică recomandată de specialiști este de 20 micrograme.
Alimente bogate în vitamina D
Păstrăvul curcubeu este un pește mai puțin cunoscut, dar care are foarte multe beneficii nutriționale. Cel puțin 85 de grame de pește curcubeu îți poate conferi 80% din necesarul zilnic de vitamina D. Acesta are o aromă delicată și poate fi gătit într-o diversitate de feluri.
Ciuperci
Ciupercile abundă în antioxidanți. Ele se numără în rândul puținelor surse vegane care sunt bogate în vitamina D. O jumătate de cană de ciuperci albe feliate îți oferă aproape jumătate din valoarea zilnică necesară de vitamina D. Le poți servi micul dejun într-o omletă, la prânz alături de o garnitură, chiar și la cină, într-o rețetă de supă cremă de ciuperci cu lapte de cocos.
Ouă
Ouăle reprezintă o sursă de proteină accesibilă, dar de înaltă calitate. Gălbenușul de ou este cel care conține vitamina D. Un ou mare conține 6% din valoarea zilnică necesară a acestei vitamine „însorite”, potrivit goodhousekeeping.com.
Somon
Beneficiile pentru sănătate ale acestui pește sunt nenumărate. Consumul frecvent de somon susținere sistemul tău imunitar, reducând riscul bolilor de inimă. Dacă mănânci 85 de grame de somon oferi organismului tău 71% din valoarea zilnică de vitamin D. De aceea somonul se află pe lista noastră de alimente bogate în vitamina D.
Sardine
Sardina este un pește ieftin, bogat în Omega-3. Acesta susține sănătatea inimii. Doar două conserve de sardine conțin 6% din valoarea zilnică de vitamin D. Sardinele sunt, de asemenea, o sursă de calciu și împreună cu vitamina D susține sănătatea oaselor.
Ulei de ficat de cod
Una dintre cele mai mari surse de vitamina D este uleiul din ficat de cod. Este bogat în Omega-3 și substanțe nutritive, precum vitamina A. O singură lingură de ulei de ficat de cod îți atribuie până la 170% din valoarea zilnică necesară de vitamina D. Adaugă ulei de ficat de cod la salată. Deoarece nu este ideal pentru gătit la temperaturi ridicate, el este adeseori luat sub formă de suplimente.
Ficat
Ficatul este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți. O porție de 85 de grame îți aduce 5% din valoarea zilnică de vitamina soarelui. Ficatul poate fi gătit în multe feluri, iar cea mai populară rețetă este cea de pateu.
Cereale cu lapte
O combinație câștigătoare pentru micul dejun, cerealele cu lapte sunt îmbogățite cu nutrienți, printre care și vitamina D. O cană de lapte îmbogățit cu vitamina D reprezintă 15% din valoarea zilnică. Chiat și laptele vegan, de soia, de migdale sau ovăz este îmbogățit cu această vitamină. O porție de cerealele îmbogățite cu vitamina D îți pot conferi până la 10% din valoarea zilnică necesară. Citește însă cu atenție informațiile nutriționale pentru ca cerealele pe care le mănânci să nu conțină zahăr adăugat.