Cunoscute și ca „mâncarea pentru creier”, acest tip de alimente previne apariția bolilor mentale precum Alzheimerul sau demența. Înainte să pui produsele în coș gândește-te cât de mulți nutrienți conțin și cât de bine îți vor stimula funcțiile cognitive ale creierului.
Alimente care stimulează funcțiile creierului
Să ai o alimentație sănătoasă și o dietă echilibrată te poate ajuta să-ți crești puterea de memorare. Concentrarea și atenția ta vor beneficia și ele de efectele pozitive ale acestor alimente. Iată zece dintre cele mai bune produse care stimulează funcțiile creierului.
Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt niște produse ideale care îți vor îmbunătăți concentrarea și atenția. Cum nici tu nu poți să lucrezi fără energie, așa se întâmplă și cu creierul tău. El are nevoie de nutrienți și suplimente pentru a funcționa la capacitate maximă. Cerelele eliberează energia în sistemul tău circulator, ceea ce îți determină funcțiile mentale să fie în alertă.
Uleiul de pește
Unul dintre cele zece alimente care stimulează funcțiile creierului este uleiul de pește. Acesta întărește funcțiile vitale ale creierului într-un mod sănătos și constant. Acizii grași esențiali pe care îi conține acest ulei, dar și omega-3, ajută pe lângă creier și inima. Aceste surse de nutrienți pot fi găsite și în plante precum boabele de soia și semințele de dovleac.
Afinele
Afinele sunt cele mai potrivite alimente dacă vrei să-ți întărești memoria pe termen scurt. Dacă le consumi într-un mod relativ constant, îți pot întârzia pierderea memoriei. Sunt accesibile și se pot pregăti sub diferite forme.
Roșiile
Roșiile fac parte din cele zece alimente care stimulează funcțiile creierului prin antioxidanții pe care îi conțin. Această legumă poate preveni anumite părți ale creierului să se deterioreze. Licopenul pe care îl conțin roșiile protejează celulele. Îl poți găsi și în papaya, graprefruitul roșu și pepenele.
Ouăle
Consumate la intervale regulate, ouăle pot întârzia contracțiile care apar în creier. Vitaminele B, B6 și B12 sunt cunoscute pentru faptul că reduc compușii numiți homocisteine. Aceștia sunt asociați cu apariția bolilor mentale cum este Alzheimerul.
Coacăzele negre
Aceste alimente care stimulează funcțiile creierului sunt recomandate pentru consum deoarece reduc anxietatea și stresul. Vitamina C are rolul de a îmbunătăți agilitatea mentală și de a preveni îmbătrânirea creierului și apariția bolilor mentale.
Semințele de dovleac
Aceste semințe care conțin zinc pot spori funcțiile memoriei și îți vor da o energie mai mare. Semințele de dovleac sunt niște minerale utile creierului, deoarce te ajută în procesul de gândire. Eliberează de asemenea și stresul datorită vitaminei B.
Broccoli
Și brocoli este unul dintre acele alimente care stimulează funcțiile creierului datorită faptului că are în compoziția sa vitamina K. Consumat în cantități moderate, acesta poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate da creierului o putere mai mare. Îți menți de asemenea și memoria la capacitate maximă.
Salvia
Este bine-cunoscut faptul că salvia are capacitatea de a îmbunătăți memoria și concentrarea. Deși studiile arată că este mai eficient uleiul de salvie, poți adăuga și frunze proaspete din plantă în preparatele tale.
Nucile
Ultimele alimente care stimulează funcțiile creierului sunt nucile. Acestea protejează funcțiile vitale ale creierului prin faptul că au în compoziția lor vitamina E. Pot preveni de asemenea și clacajul cognitiv, mai ales la persoanele mai în vârstă. Și legumele verzi au arătat că au aceleași proprietăți precum nucile.