Reclamă

Alimente care sunt de evitat la micul dejun. Pot duce la îngrășare și probleme digestive

Alimentele au un impact major asupra condiției generale de sănătate. Micul dejun este perioada de masă care setează energia și motivația pentru întreaga zi. Însă din cauza lipsei de timp, nu poți mereu să pregătești o masă echilibrată și bogată în nutrienți. Descoperă de la specialiști care sunt acele alimente care de evitat la micul dejun dacă vrei să îți menții sănătatea.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 23 februarie 2024, 7:45

La micul dejun, fiind mai convenabil, recurgi deseori la alimente procesate. Din nefericire, multe alimente procesate servite la micul dejun pot contribui la probleme de sănătate ca o digestie dezechilibrată și creșterea în greutate. A învăța care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți la prima masă a zilei și opțiunile de mic dejun sănătoase înseamnă o etapă importantă în direcția unui organism echilibrat și plin de vitalitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care sunt de evitat la micul dejun

Alimentele de mic dejun nefaste pentru sănătate au riscuri specifice deloc de neglijat, de aceea încearcă să găsești alternative mai sănătoase pentru categoriile de alimente explicate mai jos pentru Shefinds.

1. Cerealele îndulcite

Cerealele viu colorate, cu zahăr adăugat pot furniza multă energie dimineața, însă nu sunt prietenoase cu intestinele, comentează nutriționista americană Meena Bulaji. La fel de neprietenoase sunt și cu silueta.

Cerealele de la micul dejun sunt o aglomerație de zaharuri rafinate. Nu conțin fibre aproape deloc, ceea ce dezechilibrează rolul bacteriilor în intestine, putând duce la inflamație. Este bine știut faptul că un consum de zahăr în exces poate genera numeroase probleme grave de sănătate. Studiile dovedesc că alimentele bogate în zahăr pot altera compoziția microbiotei intestinale, contribuind la inflamație în organism.

Reclamă

Conținutul ridicat de zahăr nu doar că provoacă vârfuri ale nivelurilor de zahăr din sânge. Zahărul favorizează dezvoltarea bacteriilor nefaste pentru intestine, reducând numărul celor benefice. Acest dezechilibru poate duce la inflamație în intestine, condiție medicală legată de diverse probleme de sănătate. Inclusiv creșterea în greutate și diverse probleme digestive.

Renunță la cerealele îndulcite artificial și optează pentru fulgi de ovăz lăsați peste noapte, o alegere prietenoasă cu sistemul digestiv, sugerează experta. Fulgii de ovăz oferă nenumărate beneficii pentru sănătate. Sunt bogați în fibre solubile numite beta-glucan, care acționează ca un prebiotic, reducând valoarea colesterolului. Dacă adaugi și un pumn de fructe de pădure de orice tip peste fulgii tăi de ovăz, sănătatea intestinelor tale va avea de câștigat, reducând inflamația.

2. Cărnuri procesate

Reclamă

Baconul, cârnații și alte cărnuri procesate definesc micul dejun al multora dintre noi, însă abundă în grăsimi saturate și aditivi alimentari, avertizează Bulaji. Acest tip de grăsimi pot stimula inflamația intestinelor, frânând dezvoltarea bacteriilor benefice. În realitate, studiile științifice probează o legătură între aportul ridicat de cărnuri procesate și riscul crescut de boli intestinale inflamatorii.

Grăsimile saturate și aditivii pe care îi conțin cărnurile procesate pot afecta echilibrul bacteriilor din intestine, contribuind la inflamația acestora. Ca urmare, pot surveni diferite probleme digestive și creșterea în greutate.

În locul cărnurilor și mezelurilor procesate, alege o omletă cu multe legume. Ouăle oferă proteine și nutrienți cu o ridicată valoare biologică cum este colina, care stimulează sănătatea intestinelor. În omleta ta de mic dejun poți adăuga legume bogate în fibre precum spanacul, ardeiul roșu și ciupercile, care îi dau și mai mult gust.

3. Iaurturi cu diferite arome

Iaurtul este o alegere fantastică la micul dejun, însă sortimentele cu diferite arome sunt deseori bogate în zaharuri adăugate și arome artificiale, completează experta. Aceasta avertizează că un consum excesiv de zahăr poate dezechilibra nivelul bacteriilor intestinale.

În consecință, descresc bacteriile digestive benefice, îm schimb crește numărul celor dăunătoare sănătății intestinale. În cele din urmă, se ajunge la inflamație intestinală și îngrășare. Însă riscurile nu se opresc aici. Culorile artificiale sau aromele din aceste iaurturi apetisante pot cauza probleme de sănătate ca migrenele sau erupțiile pielii.

Specialiștii ne recomandă ca în locul iaurturilor cu arome să optăm pentru iaurtul natur grecesc. Acesta oferă multiple beneficii sănătății. În primul rând este bogat în probiotice, care susțin un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale. Apoi poți folosi diverse topping-uri benefice cum ar fi fructele de pădure, fructele nucifere și semințele, care oferă nutrienți valoroși ca fibrele și grăsimile omega-3.

4. Batoane preambalate pentru micul dejun

Ca și celelalte alimente din această listă negativă, batoanele par a fi o alegere convenabilă. Însă multe dintre ele abundă în cereale rafinate, zaharuri și aditivi artificiali. Așa cum remarcă nutriționista citată, dietele bogate în alimente procesate sunt asociate cu alterări ale compoziției microbiotei intestinale.  

Cerealele rafinate, zaharurile și aditivii artificiali care se găsesc în majoritatea batoanelor pentru micul dejun pot dezechilibra bacteriile din intestine. Astfel pot contribui la inflamația intestinală, care se traduce în tulburări digestive și grăsime abdominală.

Evită batoanele procesate și prepară acasă propriile batoane cu ingrediente complete cum sunt fulgii de ovăz, fructele nucifere și semințele, completeză Bulaji. Nutriționista explică faptul că batoanele făcute acasă pot fi bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase. În acest mod furnizează o energie susținută și stimulează sănătatea digestivă.

În concluzie, atunci când ai un control complet asupra a tot ceea ce mănânci, ai certitudinea că știi perfect cu ce te hrănești, evitând oscilațiile zahărului excesiv și riscurile preparatelor ultra-procesate și ultra-rafinate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×