Odată cu trecerea timpului, procesul de diminuare a auzului se accentuează. Descoperă ce alimente și obiceiuri te pot ajuta să îți protejezi auzul.
Alimentul care te poate ajuta să-ți protejezi auzul
O dietă bogată în legume și fructe poate reduce riscul de pierdere a auzului cu 30%. Potasiul, zincul, acidul folic și magneziul sunt patru minerale importante legate de îmbunătățirea sănătății auzului.
„Urechea internă este un set delicat de organe care sunt susceptibile de a fi afectate de îmbătrânire, de expunerea la zgomot și de reducerea fluxului sanguin.”, explică medicul audiolog Jenn Schumacher.
Este important să menții zilnic un echilibru între alimentație și obiceiurile sănătoase. Ambele au o strânsă legătură cu un auz sănătos. Potrivit studiilor recente, persoanele care au o dietă bogată în fructe și legume, proteine și vitamina D au un risc mai redus de a se confrunta cu dificultăți de auz.
Alimentul principal care te poate ajuta să ai un auz sănătos este banana. Consumul regulat de banane este recomandat deoarece acestea sunt o sursă excelentă de potasiu și zinc. „Potasiul ajută la reglarea nivelurilor de lichid din urechea internă, care tind să scadă pe măsură ce îmbătrânești. Pe măsură ce aceste niveluri de lichid scad, ești mai predispușă la pierderea auzului legată de vârstă”, a adăugat audiologul.
Ciocolata neagră este plină de antioxidanți și vitamine care ajută la digestie. În același timp, stimulează sistemul imunitar și metabolismul. Aceasta crește nivelul de magneziu din corp, permițând astfel o circulație sanguină mai bună și un auz sănătos.
Pe lista de alimente bogate în potasiu și zinc se află și avocado sau spanacul, carnea de vită sau semințele de dovleac. De asemenea, este recomandat să introduci în dieta ta zilnică următoarele alimente:
Leguminoase
Leguminoasele precum fasolea conțin mult zinc, un mineral esențial care susține sistemul imunitar și stimulează auzul. Mazărea, de asemenea, este alimentul care te poate ajuta să-ți protejezi auzul, datorită conținutul său ridicat de zinc.
Peștele
Peștele conține grăsimi, omega-3 și omega-6. Este bogat în vitamina D, care întărește oasele din interiorul urechilor. Totodată, ajută la prevenirea otosclerozei, o creștere anormală a oaselor din interiorul urechii care cauzează pierderea auzului. Consumul de pește este recomandat, de asemenea, și pentru menținerea sănătății ochilor.
Cerealele integrale
Cerealele integrale pot ajuta la menținerea funcției nervoase. De asemenea, contribuie la protejarea celulelor păroase din urechea internă în timp ce acestea sunt expuse la zgomote puternice. Cerealele integrale sunt bogate în magneziu, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin către urechi.
Obiceiurile sănătoase, cum ar fi renunțarea la fumat sau un program săptămânal de antrenamente fizice te vor ajuta în susținerea sănătății urechii. O altă formă de protecție a auzului este purtarea căștilor cu anulare a zgomotului sau a dopurilor de urechi. Dacă mergi în zone unde poluarea fonică este ridicată, nu uita să porți instrumente de protecție adecvate.