Rețeta diferă de cea de zacuscă. Lipsesc ceapa călită și bulionul. Iar pe lângă vinetele coapte și ardeii copți, mai prepari și o soluție lichidă cu gust dulce-acrișor. Este ușor asemănătoare cu saramura pentru murături.
După coacere, amesteci vinetele și ardeii copți cu această soluție și umpli borcanele. Le fierbi într-o cratiță cu apă, așa cum procedezi și la rețeta de castraveciori bulgărești. Rețeta este destul de simplă cu mai puține ingrediente decât rețeta clasică de zacuscă. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a o prepara și tu.
Aperitiv cu vinete și ardei capia – Ingrediente
- 1 kg vinete coapte
- 1 kg ardei capia copți
- 100 ml ulei
- 100 ml oțet
- 100 g zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță condimente pentru murături
- 2 foi de dafin.
Rețeta aperitivului pentru iarnă – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea deliciosului aperitiv consta în pregătirea vinetelor și a ardeilor. Spală vinetele și șterge-le bine, spală ardeii și șterge-i bine.
Apoi coace vinetele și ardeii fie pe grătar, pe flacăra aragazului sau la cuptor. Dacă ai posibilitatea să coci legumele pe grătar, aperitivul va ieși mult mai gustos. După coacere, presară sare peste vinete și peste ardei, acoperă-le cu o folie și lasă-le 20-30 de minute.
Vinetele și ardeii se vor înăbuși sub folie și se vor curăța mult mai rapid și mult mai bine. După curățare, pune legumele la scurs în site separate.
Descoperă aici: Cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.
Cum prepari soluția lichidă pentru aperitiv cu vinete și ardei capia
În intervalul de timp cât legumele coapte se scurg poți pregăti marinada pentru ele. Pune uleiul și oțetul într-o cratiță și așaz-o deasupra flăcării aragazului. Adaugă sarea, zahărul și condimentele enumerate în lista de ingrediente. Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă în cratiță până când sarea și zahărul se dizolvă.
Lasă soluția lichidă să fiarbă timp de 5-6 minute, atât cât este necesar să se degaje în ea toate aromele condimentelor. Apoi dă cratița deoparte de pe aragaz și lasă soluția lichidă să se răcorească.
Între timp, pregătește și borcanele în care vei conserva aperitivul. Spală-le, clătește-le bine și sterilizează-le, folosind una dintre metodele clasice de sterilizare a borcanelor și sticlelor pentru conserve.
Apoi, începe să toci vinetele și ardeii în cuburi sau în fâșii. Nu le toca mărunt ca pentru salată. Amestecă-le într-un bol și adaugă soluția lichidă fierbinte, trecută printr-o sită.
Amestecă bine ingredientele pentru aperitiv cu vinete și ardei capia, până când gusturile se vor întrepătrunde armonios.
Pune aperitivul fierbinte în borcane și închide-le ermetic cu capacele aferente. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo pentru a se răci lent.
Mai târziu, te vei răsfăța cu acest aperitiv servindu-l ca gustare pe felii de pâine prăjite sau cu pâine delicioasă de casă.
Și tot din ardei cu vinete mai poți prepara și rețeta de ajvar sârbesc. Este o rețetă de pastă preparată din ardei copți, amestecați cu vinete coapte.