Rețeta pentru baclava turcească se prepară din straturi succesive de foi subțiri de aluat și nuci măcinate. Foile de aluat le poți prepara în casă, dar dacă nu dispui de timp, poți folosi foi de plăcintă din comerț.
După ce se așază în tavă, prăjitura se crestează ușor la suprafață pentru a delimita porțiile, iar după coacere, baclavaua se însiropează cu un sirop aromat și se glazurează cu miere.
Prepară și tu rețeta, urmând lista de ingrediente și pașii necesari pe care ți le oferim mai jos.
Rețetă de baclava – Ingrediente
Dacă te decizi să prepari și foile de aluat în casă, îți oferim și lista de ingrediente necesare pentru acestea.
Pentru foile de aluat:
- 350-400 gr de făină
- 175 ml de apă
- 50 ml de ulei
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 1/2 linguriță de sare.
Pentru umplutura de nuci:
- 500 gr de nuci măcinate
- 120 gr de unt topit.
Pentru sirop
- 750 ml de apă
- 350 gr de zahăr
- 4 ml esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- 2 linguri suc de lămâie.
Pentru decor:
- 5-6 linguri miere
- fistic măcinat pentru decor
- puțin unt pentru uns tava.
Rețetă de baclava – Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea aluatului, dacă te-ai decis să îl prepari în casă. Dacă folosești aluat din comerț, acesta necesită decongelare.
Cum prepari aluat pentru foile subțiri de baclava
Pune făina într-un bol de frământare și amestec-o cu sarea. Pune la încălzit în același vas, apa cu oțetul și uleiul. Toarnă treptat din amestecul lichid încălzit peste făina din vas și amestecă intens cu o spatulă sau un tel. Frământă un aluat nu foarte ferm, ușor moale, dar nelipicios.
Acoperă aluatul cu un bol de sticlă sau cu o folie de plastic și lasă-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei.
Între timp te poți ocupa de pregătirea ingredientelor pentru umplutură. Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Macină nucile ușor grosier și unge cu unt o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm.
Cum formezi și coci desertul Baclava
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ridică folia de pe aluat și împarte-l în 12 părți aproximativ egale.
Cu ajutorul sucitorului, întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie subțire. Formează un grup de șase foi, pe care le ungi între ele cu unt topit și le așezi în tavă. Peste a patra foaie pune unt din abundență și presară nuca măcinată.
Peste nuca măcinată așază al doilea grup de șase foi unse între ele cu unt. Cu un cuțit cu lama ascuțită, crestează foile de la suprafață, delimitând astfel porțiile de baclava.
Pune tava în cuptor și coace baclavaua pentru aproximativ 40 de minute.
Între timp, prepară siropul. Amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Fierbe siropul până când devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.
Toarnă siropul rece peste baclava imediat ce ai scos-o din cuptor. Apoi, las-o să se răcească, unge-o cu miere și pune tava la rece până a doua zi. Opțional, o poți decora cu fistic mărunțit.
Descoperă și rețeta de Sarailie sau altfel de Baclava.