Sfecla roșie este plină de nutrienți esențiali, sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanței la exerciții fizice.
Care sunt beneficiile consumului de sfeclă roșie
Multe dintre particularitățile sfeclei roșii se datorează conținutului lor ridicat de nitrați anorganici. Sfecla poate fi consumată crudă, gătită sau murată și are un gust delicios. Într-adevăr, există mai multe soiuri de sfeclă, iar acestea diferă în funcție de culore. Sfecla este compusă, în principal, din apă, carbohidrați și fibre. O porție de 136 de grame de sfeclă fiartă nu depășește 60 de calorii.
De asemenea, sfecla roșie are un scor al indicelui glicemic de 61, care este considerat mediu. Acest indice este o măsură a rapidității cu care crește nivelul de zahăr din sânge după o masă.
Sfecla roșie este bogată în fibre, oferind aproximativ 2-3 grame de fibre la 100 de grame de produs crud. Uite cum poți face foarte rapid o rețetă de hummus cu sfeclă. Este foarte hrănitoare și ține de foame pentru mai mult timp.
Principalul beneficiu despre care vorbesc medicii cu privire la sfecla roșie se concentrează asupra sănătății sistemului cardiovascular.
Scăde tensiunea arterială
Tensiunea arterială ridicată vă poate afecta vasele de sânge și inima. Mai mult, se numără printre cei mai puternici factori de risc pentru bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și moartea prematură la nivel mondial.
Studiile au dovedit că sfecla roșie sau sucul acesteia susțin importanța sănătății inimii. Spre exemplu, reducerea tensiunii arteriale cu cu până la 3-10 mm Hg pe o perioadă de câteva ore. În plus, vitamina B9 din compoziție joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge. Așadar ceea ce poate reduce riscul bolilor de inimă, scrie Healthline.com.
Crește rezistența organismului la efort
Sfecla roșie și sucul acesteia ajută inima și plămânii să funcționeze mai bine în timpul exercițiilor fizice.
Oxidul nitric din sfeclă crește fluxul sanguin către mușchi. Unii atleți mănâncă sfeclă roșie sau beau suc de sfeclă atunci când fac exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți performanța, scrie WebMD.
Îmbunătățește sistemul imunitar
Sfecla roșie este bogată în fibre și promovează creșterea bacteriilor bune din intestin. Având o mulțime de bacterii sănătoase în sistemul tău digestiv ajută la combaterea bolilor și la stimularea sistemului tău imunitar. De asemenea, fibrele îmbunătățesc digestia și reduc riscul de constipație.
Efectele adverse ale consumului de sfeclă roșie
În general, sfecla roșie este foarte bine tolerată de organism. Există și câteva excepții, totuși. Persoanele care suferă de nisip sau pietre la rinichi pot simți un disconfort atunci când consumă această legumă. Așadar, specialiștii din domeniul nutriției recomandă ca persoanele cu probleme la rinichi să evite consumul acestei legume extrem de gustoasă.