Rețetele de ciorbă din carne de miel pentru masa de Paște și nu numai, se pot prepara în diferite moduri. Și borșul de miel se prepară după rețete speciale în diferite zone ale țării. În Moldova, se adaugă smântână și gălbenuș de ou. Însă, în zona de sud a țării, nu se folosește des smântâna în mâncăruri. Se mai mai folosește uneori, pentru a drege ciorbele, iaurt sau lapte bătut. De obicei, borșul de miel se servește simplu, doar cu ardei iute și cu 2-3 fire de ceapă verde.
Pentru un gust delicios al ciorbei de miel, se folosește toată carnea cu oase, din care nu se prepară friptură. Se adaugă gâtul, capul, pulpele inferioare și spata de miel. De asemenea, se mai utilizează și resturile îndepărtate de pe carnea de friptură, grăsimea și tendoanele.
Ca și legume, sa adaugă o ceapă, un morcov, 1-2 cartofi și un ardei gras sau capia. Nu lipsește nici sucul de roșii, roșiile proaspete sau chiar zarzavatul pentru ciorbe, preparat la borcan de toamna.
Spre final de fierbere se adaugă borșul fierbinte și multă verdeață. Pentru un plus de aromă și prospețime, se adaugă atât leuștean cât și pătrunjel și mărar. Borșul de miel va ieși delicios datorită „bogăției de ingrediente”!
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii de urmat pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi la masa de Paște, cu o ciorbă delicioasă din bucătăria tradițională românească.
Borș de miel pentru masa de Paște – Ingrediente
- 3 litri de apă
- 1 litru de borş
- 1 kg carne miel cu oase (gât, cap, pulpe inferioare, spată)
- 1 ceapă
- 1 morcov mare
- 750 gr zarzavat pentru ciorbe sau suc de roșii
- 1 legătură de leuștean verde
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 1/2 legătură de mărar verde
- 1-2 fire de ceapă verde
- sare și piper, după gust.
Rețetă de borș de miel tradițional – Mod de preparare
Începe cu porționarea oaselor cu carne de miel. Pune-le la fiert într-o oală cu 3 litri de apă. La început, lasă focul la intensitate mai mare, până când se formează spumă la suprafața apei. Înlătură această spumă cu o sită deasă. Șterge și oala acolo unde spuma a lăsat urme.
După ce spuma este înlăturată și apa este foarte limpede, adăugă puțină sare. Nu exagera cu cantitatea de sare deoarece și borșul este sărat. Adaugă apoi ceapa tocată mărunt și morcovul tăiat cuburi sau rondele.
Când carnea de miel este aproape fiartă și începe să se desfacă de pe oase, adaugă zarzavatul pentru ciorbe sau sucul de roșii. După 5-6 minute, adaugă cartofii curățați și tăiați în bucăți mari.
Fierbe borșul în altă oală pentru 15 minute. Adaugă-l în ciorba de miel când cartofii sunt aproape fierți. Mai apoi, adaugă și un ardei roșu tăiat în fâșii. Urmează leușteanul și mărarul, ambele tocate mărunt. Lasă mărarul și leușteanul să fiarbă în borșul de miel pentru 5-6 minute, apoi poți să stingi focul.
După stingerea focului, lasă deliciosul borș de miel tradițional să se odihnească timp de 10 minute. Apoi, poți adăuga pătrunjelul verde tocat mărunt, dar și cozile de la ceapa verde, tocate rondele.
Vezi mai multe imagini cu borșul de miel tradițional în GALERIA FOTO!
Acoperă oala cu un capac să se întrepătrundă bine și aroma pătrunjelului în ciorba de miel.
În timpul servirii, pentru un plus de prospețime, mai poți adăuga pătrunjel verde și cozi de ceapă verde. Este delicios borșul de miel chiar și fără smântână, așa cum se prepară în zona Moldovei și Ardealului.