Cartofii sunt legumele cele mai accesibile de pe piață, iar rețetele cu cartofi sunt foarte versatile. Poți include cartofii în absolut toate categoriile de rețete, chiar și în aluaturi sau în deserturi. Salatele de cartofi sunt cele mai simple și rapide. Omleta cu cartofi este gustoasă și consistentă, iar garniturile de cartofi se pot prepara fie simple, fie cu carne. Toate tipurile de carne se pot combina cu cartofi.
Descoperă aici și o rețetă de tocană de cartofi cu pui. Este o mâncare ca la bunica acasă.
În continuare, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării cartofilor evantai.
Cartofi evantai cu șuncă și brânză topită – Ingrediente
- 8-10 cartofi de mărime mare
- sare și piper după gust
- 1/2 linguriță de busuioc uscat
- 1/2 linguriță de rozmarin uscat
- 300 gr de șuncă sau kaizer afumat
- 150 gr de brânză topită cu smântână
- 50 gr de unt pentru uns forma de copt.
Rețeta cartofilor evantai cu șuncă – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor cu care vei umple cartofii. Taie șunculița în felii sau în bucăți subțiri și micuțe. Taie sau porționează și brânza topită în bucăți mici. Amestecă toate condimentele într-un bol. Unge cu unt interiorul unui vas termorezistent. După ce ai terminat cu aceste pregătiri, poți prepara și cartofii.
Cum prepari cartofi evantai cu șuncă și brânză topită
Curăță cartofii, spală-i bine și șterge-i. Ar fi ideal să optezi pentru cartofi de mărimi aproximativ egale.
Ia două furculițe și așază-le pe un tocător, astfel încât între ele să poți așeza un cartof. Cu ajutorul unui cuțit cu lama mai subțire, secționează cartofii în felii subțiri, până când cuțitul atinge cele două furculițe. Astfel baza cartofului rămâne nestrăpunsă. Repetă procedeul cu toți cartofii.
Descoperă aici și o rețetă de cartofi cu bacon și usturoi la cuptor.
După ce i-ai feliat pe toți sub formă de evantai, așază-i unul lângă altul în vasul termorezistent. Presară printre feliile cartofilor sare, piper și amestecul de condimente. Poți opta pentru condimentele preferate. Așază cu mare atenție și feliile de șuncă printre feliile de cartofi, iar peste cartofi presară bucățile mici din brânza topită, dar și bucăți mici de unt. Poți înlocui brânza topită cu mozzarella răzuită, dar în cantitate mai mică.
Deasupra vasului pune o hârtie albă și introdu-l în cuptor. Setează temperatura la 200 de grade Celsius pentru 40 de minute. Hârtia de copt are rolul de a proteja ingredientele să nu se rumenească rapid, iar cartofii să nu reușească să se pătrundă în același timp.
După ce au trecut cele 40 de minute, înlătură hârtia de copt de pe delicioșii cartofi evantai cu șuncă și brânză topită. Mai lasă-i în cuptor pentru aproximativ 15 minute.
Te poți bucura de acești cartofi evantai alături de o salată de legume sau una de murături.
Și dacă mai dorești și alte rețete de cartofi, poți încerca rețetă de cartofi gratinați cu cașcaval.