Este o rețetă foarte simplă și ușor de preparat. În plus, credem că este una dintre acele rețete despre care poți spune că, pe cât e de simplă, pe atât e de gustoasă și consistentă.
Tot ce ai de făcut este să fierbi cartofii și ouăle, apoi să le gătești împreună la cuptor, pentru un timp scurt. Pentru gust, aspect și consistență, mai adaugă și brânză, cașcaval și smântână.
Rețete poate fi preparată și cu carne, de preferat cu șuncă feliată. Însă, este delicioasă și în varianta simplă, doar cu cartofi și ouă fierte. Descoperă aici și un articol despre ouă fierte moi sau tari: cum și în cât timp se gătesc corect.
În continuare, poți urmări rețeta detaliată pentru prepararea cartofilor cu ouă fierte.
Cartofi franțuzești – Ingrediente
- 500 gr cartofi
- 3-4 ouă fierte
- 50 gr brânză de vaci
- 25 gr unt
- sare și piper, după gust
- 400 gr smântână acră cu peste 20% grăsime
- 50 gr cașcaval răzuit.
Rețetă de cartofi cu ouă fierte – Mod de preparare
Spală bine cartofii și, fără a le îndepărta coaja, pune-i la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Adaugă și o linguriță de sare. După aproximativ 40 de minute, verifică dacă sunt fierți cu o furculiță. Dacă furculița pătrunde ușor în ei, sunt gata.
Scurge-i, răcește-i sub jet de apă rece, apoi curăță-i de coajă și taie-i în felii rotunde de aproximativ 5-6 mm.
Descoperă și cum poți păstra cartofii 6 luni fără să se strice.
În timp ce cartofii fierb, pune și ouăle la fiert în apă, cât să fie bine acoperite. Adaugă și un vârf de cuțit cu sare și o linguriță de oțet. Acestea ajută ouăle care se crapă în timpul fierberii să nu-și împrăștie albușurile în apă. Fierbe-le timp de 7- 8 minute. Apoi,scoate-le din apa fierbinte și adaugă-le în apă foarte rece. Le cureți apoi de coajă și le tai în felii rotunde de grosimea celor de cartofi.
Cum prepari cartofi franțuzești la cuptor
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ia un vas termorezistent sau o tavă și unge-i interiorul din belșug cu unt moale.
La baza vasului, așază un rând din feliile de cartofi. Presară sare și piper, apoi așază un rând din feliile de ouă. Peste acestea, presară brânză mărunțită și continuă straturile până când se termină ingredientele.
Opțional, printre straturile de cartofi și ouă fierte se pot adăuga și felii rotunde de cârnați afumați, felii de bacon, kaizer sau șuncă.
Ultimul strat va fi din felii rotunde de cartofi. Peste aceștia, toarnă smântâna. Cu o furculiță, depărtează ușor straturile de cartofi cu ouă până la bază, pentru a pătrunde smântâna printre ele.
Răzuiește cașcavalul deasupra și pune vasul cu cartofii în cuptor. Lasă-i acolo timp de 25-30 de minute sau până când cartofii se rumenesc frumos la suprafață.
După ce îi scoți din cuptor, lasă delicioșii cartofi franțuzești să se tempereze puțin, apoi îi poți porționa și servi cât timp sunt calzi.
Pentru data următoare, când mai dorești să prepari cartofi, îți recomandăm o rețetă de cartofi evantai, cu șuncă și brânză topită