Rețeta nu este complexă, iar ingredientele sunt destul de simple și accesibile. Cartofii se combină armonios cu carnea afumată, iar cașcavalul răzuit pe deasupra va oferi cartofilor un aspect apetisant. Poți opta pentru cașcavalul preferat sau pentru un amestec de cașcaval și mozzarella. În plus, poți adăuga și condimentele preferate pentru a obține gustul care îți place.
Cartofii sunt foarte versatili, pot fi combinați cu o mulțime de ingrediente, dar și de condimente sau ierburi aromatice. Îi poți combina cu multe alte legume și cu orice tip de carne. De asemenea, îi poți combina cu orice tip de brânză. Un alt exemplu de preparat pe bază de cartofi îl poți descoperi la rețeta de cartofi franțuzești. Mai jos poți urmări rețeta detaliată a cartofilor cu șuncă și cașcaval.
Cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă – Ingrediente
- 500 gr cartofi albi
- 250 gr șuncă afumată
- 50 gr unt + 1 linguriță de ulei
- sare și piper după gust
- boia de ardei dulce
- rozmarin și busuioc
- 3-4 căței de usturoi
- 3 fire de ceapă verde
- 150 gr cașcaval
- 3 ouă
- 3 linguri de smântână acră.
Rețeta cartofilor cu cașcaval și șuncă – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea ingredientelor necesare rețetei. Mai întâi, vei pregăti cartofii. Aceștia necesită mai mult timp și atenție. Curăță cartofii de coajă, spală-i bine, apoi scurge-i sau șterge-i cu prosoape de hârtie.
După ce ai pregătit cartofii, taie șunca afumată în cuburi micuțe. Curăță usturoiul, clătește-l și strivește-l ușor. Răzuiește și cașcavalul pentru a-l avea gata pregătit când pui cartofii la cuptor.
Cum prepari rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată
Pune puțin ulei într-o tigaie și adaugă untul. Așază tigaia pe flacăra aragazului și lasă untul să se topească în uleiul încins. Adaugă usturoiul strivit și amestecă-l prin untul topit pentru aproximativ un minut. Apoi, îndepărtează usturoiul și adaugă în tigaia cu unt aromat cuburile de cartofi.
Ia o spatulă și amestecă bine prin unt, astfel încât fiecare bucată de cartof să fie unsă pe toate părțile. Adaugă șunca tăiată în cuburi și amestec-o bine cu cartofii. Pune tigaia cu ingrediente pe un grătar de răcire până când pregătești și celelalte ingrediente.
Descoperă și o rețetă de cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi.
Adaugă ouăle într-un bol, și presară peste ele sare, piper și câte puțin din condimentele enumerate. Rozmarinul lasă-l deoparte pentru a-l folosi mai târziu. Amestecă bine ouăle cu condimentele, apoi adaugă smântâna acră și omogenizează bine compoziția.
Ia un vas termorezistent sau o tavă de cuptor și unge-i cu puțin unt interiorul. Adaugă cartofii cu șunca în vas și strecoară printre ei mici crenguțe de rozmarin. Adaugă compoziția de ouă cu smântână și amestec-o bine cu cartofii și șunca. Apoi, acoperă vasul cu un capac și introdu-l în cuptor. Setează temperatura la 200 de grade Celsius pentru 35 de minute.
După acest interval de timp, scoate vasul pe un grătar de răcire și presară cașcavalul răzuit pe deasupra ingredientelor. Pune din nou vasul în cuptor, dar neacoperit. Mai lasă delicioșii cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată să se prepare timp de 10 minute, pentru a se topi cașcavalul deasupra lor.
Servește-i calzi, decorați cu rondele de ceapă verde sau cu verdeața preferată. Îi poți servi alături de murături sau o salată de legume.
Dacă dorești și alte rețete cu cartofi, mai poți trece pe lista de preparat și rețeta de cartofi evantai cu șuncă și brânză topită.