Activitatea fizică zilnică trebuie să țină cont și de nivelul tău de anduranță, de intensitatea antrenamentelor și de starea ta de sănătate.
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi
Răspunsul scurt este că nu te poți antrena zilnic, mai ales dacă nu te-ai antrenat o lungă perioadă de timp. Exercițiile fizice stresează corpul. Dacă somnul și recuperarea nu sunt pe măsură, corpul tău va suferi și nu îți va oferi rezultatele pe care le dorești.
Majoritatea experților în fitness recomandă să ai zile de odihnă în rutina de antrenament. Acestea vor permite mușchilor să se recupereze și să se repare. Ei spun că ar trebui să existe cel puțin o zi de odihnă între antrenamente pentru a evita leziunile.
Pe măsură ce lucrezi corpul și nivelul de fitness se îmbunătățește, poți crește treptat frecvența și intensitatea antrenamentelor, dar este totuși important să incluzi și odihna în acest program.
Antrenamentul oferă numeroase beneficii non-estetice care contribuie la sănătatea și bunăstarea generală. Specialiștii nu spun că nu e bine să te antrenezi zilnic, ci doar că ai nevoie de odihnă și trebuie să ții cont și de semnele date de corpul tău.
Care sunt beneficiile sportului asupra organismului
S-a demonstrat că antrenamentul de rezistență crește densitatea osoasă, reducând riscul de osteoporoză și fracturi, în special la adulții în vârstă. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și mobilității articulațiilor, sporind flexibilitatea și reducând riscul de rigiditate legat de vârstă.
Antrenamentul poate ajuta și la un metabolism crescut, sensibilitate îmbunătățită la insulină și control mai bun al zahărului din sânge, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății și poate reduce riscul de boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Cel mai bun mod de a aborda antrenamentele zilnice, dacă optezi pentru ele este să te asiguri că nu lucrezi aceiași mușchi folosind aceleași antrenamente în fiecare zi.
Specialiștii au dat și un exemplu pentru cei care doresc să se antreneze zilnic. Dacă luni optezi pentru un antrenament de forță, marți poți opta pentru cardio. Aici poți include alergarea, ciclismul, înotul. Ziua de miercuri poate fi mai redusă în intensitate, dar poți face yoga, stretching, mers pe jos. Joi poți opta pentru un alt antrenament de forță pe partea inferioară a corpului. Aici poți include exerciții precum fenuflexiuni, fandări. Vineri poți face cardio sau HIIT. Sâmbătă poți opta pentru drumeții, sporturi recreative, plimbare relaxată cu bicicleta, dar duminică e musai să te odihnești.
Nu uita niciodată să-ți asculți corpul și să ajustezi rutina de antrenament după cum este necesar. Dacă te simți obosită sau ai dureri excesive, este important să faci o pauză. Să lași corpul să se recupereze. Asigură-te că ai parte de nutriția, hidratarea și somnul adecvate în rutina ta de antrenamente pentru a susține obiectivele.