Ouăle conțin cantități importante de proteine, vitamine, aminoacizi și lipide. Majoritatea dietelor din lume au pe lista lor de alimente și ouăle. Consumul de ouă ajută la menținerea sănătății pielii, la pierderea în greutate și prelungește senzația de sățietate.
Ce efecte benefice are consumul de ouă fierte
Ouăle sunt niște alimente extrem de bogate în nutrienți. Consumul de ouă fierte poate ajuta o persoană pentru a-și lua necesarul de vitamine și proteine.
Ouăle conțin vitamina D, E, K și B6. Pe lângă aceste vitamine în ouă se mai găsesc cantități importante de zinc și calciu.
În plus, ouale sunt bogate în acizii grași, omega 3 care previn bolile de inimă. Un singur ou poate ajunge chiar și la 77 de calorii. În el se mai găsesc 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.
Studiile au demonstrat că trei ouă pe zi sunt mai mult decât suficiente. Totuși, acest lucru trebuie stabilit împreună cu un nutriționist în funcție de nevoile fiecărui individ.
Sunt bogate în proteine
Consumul de ouă fierte poate să fie foarte benefic atunci când vine vorba de aportul de proteine necesare organismului nostru în fiecare zi. Ouăle sunt bogate în proteine, iar acestea sunt vitale pentru sănătatea noastră. Proteinele sunt folosite într-o mulțime de procese ale corpului uman, în plus ele se găsesc în țesuturi musculare și nu numai. Ouăle sunt surse excelente de proteine.
Conform publicației Healthline, un singur ou de o dimensiune potrivită poate să conțină chiar și 6 g de proteine. Pe lângă acestea, ouăle sunt bogate și în aminoacizi, la fel de importanți pentru sănătatea corpului. Consumul de proteine te poate ajuta la creșterea masei musculare, la pierderea în greutate și chiar la reducerea presiunii sângelui. Pe lângă aceste beneficii, consumul de ouă fierte te poate ajuta chiar la optimizarea sănătății sistemului osos.
Reduc riscul bolilor de inimă
Un studiu realizat recent pe americani a de dezvăluit faptul că aceștia nu consumă suficientă colină. Colina este un compus esențial atât pentru oameni cât și pentru animale. Acest nutrient se găsește din abundență în ouă. Colina este folosită de exemplu pentru a crea membranele celulare.
Conform unor studii realizate recent, un singur ou poate ajunge să conțină și 100 mg de colină.
Altfel spus, colina este foarte importantă atât pentru sănătatea ficatului, cât și pentru cea a creierului. Aceasta ajută la reglarea metabolismului și la formarea acetilcolinei care face posibilă transmiterea impulsurilor nervoase.
Totuși, medicii avertizează cu privire la consumul de ouă fierte. Acestea trebuie consumate într-o cantitate moderată, potrivită nevoilor fiecărei persoane.
Previn afecțiunile ochilor
Deși bătrânețea este o etapă fericită a vieții, ea vine și cu multe dificultăți. Una din consecințele îmbătrânirii este faptul că vederea devine din ce în ce mai problematică. Totuși, există anumiți nutrienți care te pot ajuta la încetinirea acestui proces. Consumul de ouă fierte ar putea să te ajute pe termen lung atunci când vine vorba de vederea ta.
Se pare că ouăle conțin doi antioxidanți benefici pentru privire, luteina și zeaxantină. Studiile recente au demonstrat că acești antioxidanți, consumați într-o cantitate potrivită, pot reduce în mod semnificativ riscul altor boli precum cataracta.
Gălbenușul de ou conține într-o cantitate destul de mare acești doi antioxidanți. În plus, ouăle sunt bogate în vitamina A. Deficiența de vitamina A este de multe ori asociată cu orbirea.