Stresul sau factorii externi pot afecta calitatea somnului tău. Un organism privat de somn nu poate funcționa optim și în timp te poți confrunta cu probleme de sănătate. Sfaturile specialiștilor te vor ajuta să ai un somn liniștit, fără să te mai simți epuizată a doua zi.
Ce poți face să adormi mai ușor
Dacă suferi de anxietate, cu siguranță îți va cauza probleme și înainte de somn. Grijile constante și gândurile care nu îți dau pace, te vor împiedica să te relaxezi înainte de culcare și să te bucuri de un somn liniștit.
“Cercetările arată că persoanele cu anxietate au o reactivitate mai mare la somn, ceea ce înseamnă că au mai multe șanse să aibă dificultăți de somn din cauza stresului”, a declarat specialistul în medicină Raj Dasgupta.
Tulburările de anxietate nu numai că îngreunează procesul de adormire, dar te fac să te simți în mod constant iritată și copleșită. Anxietatea crește riscul de a dezvolta boli de inimă, diabet sau hipertensiune arterială.
Uneori gândurile anxioase se pot transforma în atacuri de panică. Astfel, te poți simți amețită, îți va crește foarte mult pulsul și vei simți furnicături în tot corpul. Anxietatea devine o tulburare atunci când frica și îngrijorarea excesivă persisă dincolo de un eveniment stresant. Poate apărea în orice moment al zilei, dar se intensifică seara, înainte de somn.
Sfaturi pentru reducerea stărilor de anxietate
Somnul este considerat al treilea pilon al sănătății, ceilalți doi fiind nutriția sănătoasă și exercițiile fizice regulate. Pentru sănătatea ta, toate trei trebuie să fie în echilibru. Din fericire, există mai multe soluții la care poți apela pentru a îți liniști mintea și corpul înainte de somn. Iată ce poți face să adormi mai ușor.
Calmează-ți corpul
Specialiștii recomandă să încerci să te relaxezi înainte de culcare, fără să îți mai faci griji că nu vei reuși să adormi rapid. Principala problemă a anxietății stă în imposibilitatea de a îți calma mintea. Fapt care face ca relaxarea să pară de neatins.
Apelează la câteva tehnici precum relaxarea progresivă a mușchilor. Aceasta implică încordarea și relaxarea fiecărui mușchi din corpul tău. De asemenea, practicarea exercițiilor de conștientizare sau de respirație profundă te pot ajuta să îți calmezi mintea și să adormi mai ușor.
Respirația lentă înainte de culcare poate calma sistemul nervos parasimpatic. Poți aplica tehnica 4-4-4. Începe prin a inhala timp de patru secunde, menține aerul tot pentru patru secunde și expiră preț de patru secunde. Numără până la patru înainte de a începe un nou ciclu de respirație.
Apelează la imagini ghidate
Atunci când încerci să adormi, imaginează-ți că te afli într-un mediu relaxant și plăcut. Alege contextul tău preferat și gândește-te fie că te relaxezi pe o plajă, te așezi pe un câmp cu flori sau te plimbi printr-o pădure. Indiferent de scenă, alege-o pe cea în care te simți cel mai bine pentru ca mintea ta să se poată calma.
Stabilește un program de somn constant
Ca să te bucuri de un somn odihnitor, este important să respecți ritmul circadian. Setează-ți un program de somn de la care să nu te abați, indiferent de cât de multe lucruri ai de făcut într-o zi. Trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață și culcă-te la aceeași oră în fiecare noapte, chiar și în weekend.