Cozonacul este unul dintre cele mai îndrăgite preparate. Acesta este nelipsit de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare. Gospodinele de pretutindeni pregătesc acest desert în perioada sărbătorilor mari din an, dar și atunci când vor să le ofere celor dragi o surpriză gustoasă și dulce.
Ce să pui în aluatul de cozonac ca să iasă fraged
Cozonacul este nelipsit de pe mesele festive ale românilor. Pufos, cu crustă rumenită sau acoperit de zahăr, cozonacul nu poate să lipsească din viața noastră. Acest desert necesită un proces elaborat de pregătire.
Este unul dintre motivele pentru care gospodinele își dedică mult timp și multă iubire atunci când intră în bucătărie. Aluatul de cozonac trebuie făcut cu ingrediente de calitate, în caz contrar acesta nu va ieși la fel de pufos pe cât ai fi sperat.
Multe gospodine se confruntă cu probleme atunci când aleg să pregătească pentru prima dată rețeta de cozonac. Este o rețetă care necesită mult exercițiu pentru a avea parte de reușite extraordinare. Dacă ești la început de drum în bucătărie, poți încerca rețeta de cozonac fără frământare.
Rețeta este mult mai simplă și mai rapidă. Pentru aluatul clasic de cozonac vei avea nevoie de ingrediente de calitate. Aluatul perfect se obține doar dacă acesta este pregătit într-o încăpere cu o temperatură constantă, cuprinsă între 22-23 de grade.
Este important să alegi făină de înaltă calitate. Drojdia joacă și ea un rol la fel de important. Aceasta trebuie aleasă și ea cu mare atenție.
Dacă ești una dintre gospodinele care obișnuiește să pună unt sau ulei în compoziția aluatului de cozonac, bucătării specialiști susțin că ar trebui să înlocuiești aceste ingrediente cu ceva mult mai benefic pentru cozonacul tău.
Secretul pentru a obține cozonaci pufoși și gustoși este să pui în compoziția aluatului 2- 3 linguri de untură.
Cum prepari rețeta de cozonac tradițional cu nucă și rahat
Pentru a pregăti rețeta de cozonac tradițional ai nevoie de câteva ingrediente simple. Pentru aluat va fi nevoie să aduci pe masa de lucru:
- 450 gr de făină de cozonac
- 20 gr de drojdie
- 150 ml lapte
- 2 -3 linguri de untură
- 50 gr unt cu 82 % grăsime
- 3 gălbenușuri
- 100 gr de zahăr
- 1 linguriță esență de rom
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la lămâie și portocală
- ¼ linguriță de sare
Pentru umplutura cozonacului vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 albușuri de ou
- 100 gr de zahăr
- 100 gr de nucă
- 100 gr rahat multicolor
- un praf de sare
- 20 gr de pudră de cacao
Pentru decorul cozonacului tău vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 ou
- un praf de sare
- puțin zahăr tos
Cum prepari aluatul pentru cozonac
Pentru început pune laptele la încălzi. Ai grijă ca acesta să nu atingă punctul de fierbere. Pune untul la topit în lapte și amestecă până se omogenizează. În paralel, amestecă gălbenușurile cu sarea, apoi adaugă zahărul și restul de ingrediente până ce se diluează complet zahărul.
Creează o adâncitură în mijlocul făinii din vas și pune maiaua dospită. După acest pas amestecă gălbenușurile cu maiaua dospită și toarnă treptat din laptele cald, încorporând făina din vas. La final, încorporează în aluat și amestecul de unt cu lapte, dar și lingurile de untură.
Pune apoi aluatul pe masa de lucru și frământă-l până ce nu se mai lipește de mâini. Pune apoi aluatul în vas și acoperă-l cu un ștergar de bucătărie. Este foarte important să-l lași la dospit, la loc cald, pentru cel puțin o oră.
Cum pregătești umplutura
Taie rahatul în cubulețe mai mari și trece-le prin zahăr pudră. Mixează albușurile până se transformă în spumă, apoi mai adaugă zahăr până se obține o bezea fermă.
Adaugă pudra de cacao și 50 gr de nucă măcinată fin. Amestecă totul bine până se încorporează. Descoperă aici și modul de asamblare al cozonacului tradițional.
Cozonacul trebuie pus la copt pentru 45-50 de minute la 165 de grade.