Reprezintă batonul proteic cheia pentru obiectivele tale nutriționale sau ți-ar putea dezechilibra echilibrul alimentar? Răspunsurile sunt mai complexe decât crezi. Beneficiile pe care batonul proteic le procură condiției noastre de sănătate nu sunt de neglijat, însă există și limite ale consumului lor regulat.
Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci un baton proteic în fiecare zi
Batoanele proteice aduc un aport nutrițional notabil, însă acesta diferă în funcție de tipul lor. De exemplu, cel mai simplu baton proteic, cel cu orez de 60 grame, conține 20 grame de proteine, 16 grame de grăsimi totale din care un gram de grăsimi saturate, 21 grame de carbohidrați, 4 grame de fibre dietetice, 13 grame de zahăr adăugat și 280 de calorii.
„În funcție de brand și de ingrediente, batoanele proteice pot fi o sursă excelentă de nutriție și echilibru pentru multe persoane, oameni activi profesional, sportivi și mulți alții”, explică dieteticianul Sarah Schlichter.
„Ele pot oferi nutrienții necesari sub formă de proteine, fier, calciu, fibre. Unele batoane furnizează și cofeină.
„Mai mult, întrunesc anumite preferințe de dietă, de exemplu nu au gluten, sunt vegane și au un conținut preponderent vegetal”, completează Schlichter, citat de Eatingwell.
Sunt o sursă rapidă și ușoară de proteine
Sunt o sursă rapidă de proteine când ești pe fugă. Când ești presată de timp, batoanele pot oferi combustibil organismului furnizând aminoacizi esențiali, susținând refacerea musculară și ținând de foame.
Sunt o sursă accesibilă și consecventă de proteine, pe care o poți purta oriunde cu tine, în geantă, la birou sau în mașină.
Pot îmbunătăți controlul zahărului din sânge
„Merg foarte bine cu alimente și snackuri cu carbohidrați, îmbunătățind controlul zahărului din sânge. De exemplu, a combina un baton proteic cu un fruct este un exemplu perfect de gustare care menține nivelul zahărului din sânge constant și stabil. Potrivit unui studiu din 2014, zahărul stabil se traduce în energie susținută și poate stimula în egală măsură funcția cognitivă”, observă Schlichter.
Unele batoane sunt concepute cu un raport echilibrat de proteine, carbohidrați și fibre, ceea ce poate încetini eliberarea zahărului în fluxul sanguin. Se evită astfel acele căderi și oscilații de energie, potrivit unei analize din 2022 publicată în Foods.
Sunt practice
Batoanele proteice sunt ușor de transportat între diferitele tale sarcini sau activități zilnice. „În mod ideal, dacă dorești un amestec de carbohidrați și proteine după lucru, care să te ajute în recuperarea musculară, multe batoane proteice pot oferi asta, într-o varietate de arome și texturi din care să alegi”, continuă experta.
Potențiale riscuri și precauții
Există unele precauții pe care trebuie să le ai în vedere când vine vorba de achiziționarea unui baton proteic.
Unele batoane pot conține zaharuri adăugate, cu o anumită influență asupra nivelurilor de zahăr din sânge. În plus, calitatea ingredientelor diferă de la un baton la altul, deci este esențial să citești cu multă atenție etichetele.
Verifică în special dacă produsul include aditivi artificiali, grăsimi foarte saturate și calorii în exces.
„Multe batoane proteice pot avea un conținut mare de zahăr sau alcooluri cu zahăr, ceea ce poate irita, ducând la disconfort și neplăceri gastrointestinale”, avertizează Schlichter.
Aceasta recomandă să citim etichetele la mențiunea zahăr și la mențiunea îndulcitori, o sub-categorie a zaharurilor totale. Unele exemple de îndulcitori sunt xylitolul, erythritolul, sorbitolul și maltitolul.
În consecință trebuie avut grijă ca latura practică a unui baton proteic să nu îl transforme într-un produs practic și convenabil ca preț, dar nefast prin conținutul său.
În niciun caz nu trebuie ca un baton să înlocuiască o masă. În acest caz riști să mănânci insuficiente alimente la celelalte mese, dar experții invocă și potențiale dezechilibre nutritive.
Batoanele proteice sunt gustări rapide și ușoare, care asigură un grad semnificativ de nutriție și de calorii per porție. Pot fi consumate în mod regulat, însă experții nu recomandă consumul lor ca înlocuitor al unei mese.
De asemenea, trebuie avut grijă la compoziția nutrițională, căci ele pot conține ingrediente inferioare din punct de vedere nutrițional. Poți opta în schimb pentru multe alte alimente cu conținut bogat în proteine precum cărnurile, ouăle, tofu, legume, alune și semințe.