Aceste noi informații se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că somnul suficient este un ingredient crucial pentru sănătatea generală. Simplul fapt că dormi cu o oră mai mult în fiecare noapte te poate ajuta să pierzi aproximativ 270 de kilocalorii pe zi.
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi mai mult
Cercetările anterioare au descoperit că restricția de somn determină oamenii să mănânce mai mult. Astfel, cresc șansele acumulării kilogramelor în timp.
Potrivit cercetătorilor, aceste noi descoperiri demonstrează că obiceiurile sănătoase de somn pot duce la pierderea în greutate. Aici nu sunt incluse alte restricții în ceea ce privește regimul alimentar.
„Descoperirile noastre sugerează că un somn suficient ar putea schimba jocul. Trebuie să ducem mai departe lupta cu epidemia de obezitate ca societate”, a declarat pentru Healthline cercetătorul de studiu, dr. Estra Tasali, director al Centrului de somn UChicago de la Universitatea de Medicină din Chicago.
Dacă ai probleme cu somnul, iată o listă cu băuturi care te ajută să adormi mai ușor.
Cum s-a efectuat studiul
Un somn mai bun este strâns legat de un aport caloric mai mic. Cercetătorii au recrutat 80 de adulți, cu vârste cuprinse între 21 și 40 de ani, diagnosticați cu obezitate. Aceștia dormeau în mod obișnuit mai puțin de 6 ore pe noapte. Participanții au primit o sesiune personalizată de consiliere privind rutina somnului. Au dormit în propriile lor paturi și și-au urmărit somnul cu dispozitive portabile.
Ei și-au păstrat rutinele normale și nu au fost sfătuiți să-și schimbe dieta sau antrenamentele de exerciții fizice. În medie, cercetătorii i-au sfătuit pe participanți să-și mărească somnul cu una sau două ore pentru a petrece mai bine de opt ore în pat în fiecare noapte.
Aportul lor caloric și rezervele zilnice de energie au fost măsurate printr-un test pe bază de urină. S-a demonstrat că cei care și-au crescut somnul și-au redus aportul caloric în medie cu 270 kcal pe zi. Acest studiu este în conformitate cu cercetările anterioare care leagă privarea de somn, reglarea apetitului și creșterea în greutate.
„Cercetările anterioare au arătat că lipsa somnului duce la creșterea aportului de alimente și la creșterea în greutate. În studiul nostru, am arătat pentru prima dată că aportul caloric urmărit în mod obiectiv este scăzut atunci când somnul este prelungit la persoanele care dorm în mod obișnuit mai puțin de 6 ore”, a spus Tasali.
Cum afectează somnul greutatea
Tasali a spus că ar putea exista mai multe mecanisme ce pot explica de ce mai mult somn duce la un aport caloric mai mic. Se știe că somnul afectează hormonii care reglează apetitul.
„Cercetările au arătat că privarea de somn poate crește nivelul cortizolului, hormonul stresului și poate scădea nivelul hormonului leptinei, care controlează apetitul, în organism”, a spus Ryan Fiorenzi, antrenor de somn certificat și fondator StartSleeping.org.
Când organismul nu primește semnalele pe care este obișnuit să le primească în ciclul său tipic somn-veghe, poate încerca să compenseze în alte moduri. El începe să caute alimente bogate în calorii, a adăugat Fiorenzi. În plus, somnul poate afecta factorii de ritm circadian și poate afecta oamenii atunci când mănâncă.
Restricționarea somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății și poate contribui la dezvoltarea diferitelor afecțiuni, inclusiv obezitatea.
Fiorenzi a spus că au existat mai multe studii care au găsit o legătură directă între durata somnului și obezitate. Unul a demonstrat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au mai multe șanse de a fi diagnosticate cu obezitate decât persoanele care dorm mai mult de 7 ore pe noapte. .
„Devine din ce în ce mai clar că un somn bun este esențial pentru sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate. Și, acel somn redus este un factor de risc semnificativ pentru creșterea în greutate și tulburările metabolice”, a completat Fiorenzi.