Semințele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive, pot ajuta la reglarea zahărului din sânge și la combaterea radicalilor liberi. Sunt bogate în nutrienți, au un conținut mare de fibre, grăsimi mononesaturate sănătoase, vitamine, minerale și antioxidanți, conform Healthline.
Cele mai hrănitoare și delicioase semințe
De fapt, lignanii care sunt prezenți în anumite tipuri de semințe pot reduce, de asemenea, colesterolul, precum și riscul de boli cronice. Iată cinci semințe care sunt ușor de consumat, delicioase de mâncat și pline de nutrienți benefici pentru sănătatea organismului.
Semințe de in
Semințele de in sunt o sursă bogată de lignani, conform Clinicii Cleveland. Lignanul, un antioxidant puternic, există într-o cantitate de 75 până la 100 de ori mai mare în semințele de in decât în alte plante comestibile.
Semințele de in pot ajuta, de asemenea, la stabilizarea zahărului din sânge, îmbunătățind eficiența insulinei, potrivit Dr. Axe. Conțin tiamină, mangan pentru formarea oaselor și magneziu. Trebuie doar să le macini și să le adaugi în shake-uri, să le pui în iaurt iaurt sau să le folosești în budinca de ovăz.
Semințe de dovleac
Numite și pepitas, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de mangan, fosfor, magneziu și fibre, conform WebMD. De asemenea, ele sunt o sursă excelentă de antioxidanți și pot ajuta la prevenirea anemiei cauzate de o deficiență de fier. Semințele de dovleac sunt gustoase servite pe salate, consumate prăjite, peste supe sau adăugate în pâine ori biscuiți de casă.
Semințe de floarea soarelui
Consumul de semințe de floarea soarelui poate ajuta la creșterea nivelului de vitamina E, mangan și tiamină. Aceste semințe sunt, de asemenea, bogate în vitamina B, minerale și antioxidanți, cum ar fi seleniul, conform Clinicii Cleveland. Deoarece acești antioxidanți ajută la reducerea radicalilor liberi din organism, ei pot ajuta și la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Consumul de semințe de floarea-soarelui de cinci ori pe săptămână, potrivit Healthline, poate, de asemenea, să scadă nivelurile de proteină C reactivă, reducând astfel inflamația din organism. Consumă semințele de floarea soarelui în granola, în pâinea de casă, salate și ca gustare.
Semințe de susan
Semințele de susan sunt, de asemenea, pline cu antioxidanți, precum și cu minerale și fibre, în special seleniu, potrivit Clinicii Cleveland. Similar cu semințele de in, Healthline scrie că semințele de susan sunt cea mai bună sursă de lignan, deoarece conțin sesamină. Cu capacitatea lor de a reduce stresul oxidativ, precum și inflamația, semințele de susan pot ajuta la reducerea artritei. Consumă-le în mâncăruri asiatice, quinoa și salate.
Semințe de chia
Semințele de chia sunt mereu cele mai importante pentru că sunt o sursă importantă pentru menținerea sănătății organismului. Acest superaliment conține proteine, fibre, acizi grași omega-3, mangan, calciu și mulți antioxidanți, conform WebMD.
Deoarece sunt bogate în antioxidanți, consumul de semințe de chia poate îmbunătăți calitatea pielii, ajutând la protejarea celulelor pielii de radicalii liberi dăunători. Acești antioxidanți, împreună cu acizii grași omega-3 sănătoși, pot ajuta la sănătatea cardiovasculară, reducând riscul bolilor de inimă.
De fapt, semințele de chia au mai mult omega-3 pe gram decât somonul, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului și la o inimă mai sănătoasă. Deoarece sunt bogate în fibre, pot ajuta și sistemul digestiv. Poți mânca semințe de chia crude sau le poți înmuia în apă. Pune-le în iaurt ori într-un smoothie.