Eliminarea zahărului din dietă nu este ușoară, dar reducerea consumului de zahăr poate avea un impact mare asupra sănătății. Consumul de zahăr adăugat poate provoca probleme de sănătate precum creșterea în greutate, care în timp poate duce la obezitate. De asemenea, consumul de zahăr poate provoca diabet de tip 2 și boli de inimă.
Cele mai recomandate băuturi fără zahăr adăugat
Hidratarea este foarte importantă, cu atât mai mult în această perioadă, în care temperataturile sunt crescute. Printre beneficiile hidratării, se află reglarea temperaturii corpului. Transpirația disipă căldura și menține temperatura internă stabilă. De asemenea, hidratarea menține articulațiile lubrifiate corespunzător și furnizează mușchilor oxigen și substanțe nutritive.
Hidratarea adecvată ajută la menținerea concentrării și a funcției cognitive generale, potrivit specialiștilor. În timp ce, dacă nu te hidratezi corespunzător, te poți confrunta cu schimbări ale stării de dispoziție, tulburări de memorie sau scăderea capacității de atenție.
Ceaiul rece
Ceaiul este o categorie extrem de extinsă de băuturi. De la gusturi cunoscute, cum ar fi ceaiul de tei sau ceaiul verde, până la cele florale, ceaiul de hibiscus sau rooibos, există un ceai pentru fiecare preferință. Ceaiul rece este ușor de preparat, îl poți pregăti în avans sau pe loc și nu conține zahăr. De asemenea, consumul de ceai verde are beneficii pentru sănătatea inimii.
Apa minerală
Cu excepția ceaiului, apa minerală este probabil cea mai robustă categorie de băuturi de pe această listă de băuturi fără zahăr. De la apă plată carbogazoasă până la arome exotice, cum ar fi mango, lime, căpșuni sau piersici, există multe opțiuni din care poți alege. Este o băutură pe care o poți consuma dacă vrei să pierzi în greutate.
Apa de cocos
Printre cele mai recomandate băuturi fără zahăr adăugat se află și apa de nucă de cocos. Este o sursă bună de electroliți care te pot ajuta să te menții hidratată pe parcursul zilei. În plus, conține oligominerale, cum ar fi cuprul, zincul și manganul. De asemenea, apa de cocos este o sursă bună de potasiu, care are un conținut scăzut de sodiu.
Apa infuzată cu fructe proaspete
Una dintre băuturile care consumă mai mult timp pentru preparare de pe această listă este apa infuzată cu fructe. La fel ca ceaiul, infuziile de fructe devin mai puternice la gust cu cât se înmoaie mai mult.
Dacă vrei să savurezi o apă aromată de castraveți și lămâie, lasă feliile de lămâie și castraveți într-un cană mare cu apă rece pentru minim 4 ore. Astfel, vei savura o băutură delicioasă, bogată în vitamine, care nu conține zahăr adăugat.
Chefir
Chefirul este o băutură din lapte fermentat care are un gust acidulat și o consistență cremoasă, asemănătoare unui milk-shake. Similar cu iaurtul, chefirul conține culturi probiotice vii și active, care ajută la susținerea digestiei, a sănătății intestinale și a funcției imunitare.
Chefirul este și o sursă excelentă de proteine. Fiecare cană de chefir are 9 grame de proteine. De asemenea, chefirul conține și calciu, care este un alt electrolit care ajută la hidratare.