Dovleceii cruzi, bine scurși de lichid, se combină foarte bine cu granulele de soia hidratate și tocate. Câteva condimente și verdeață adăugate vor asigura un gust delicios acestor chiftele de post.
Granulele de soia sunt obținute din soia organică, ceea ce înseamnă ca sunt foarte bogate în proteine. Acestea sunt uscate, dar se rehidratează prin fierbere. Însă, cel mai important aspect legat de acest produs este faptul că absorb toate aromele și condimentele cu care intra în contact. Deci pot căpăta gusturile pe care le preferă fiecare dintre noi.
În perioadele de post sau în dietele veganilor, acestea reprezintă un înlocuitor perfect de carne și sunt folosite în diverse rețete culinare. Nu ezita să le introduci și tu în meniul tău de post, pentru a beneficia de multiplele lor proprietăți.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a te răsfăța și tu cu o porție de chiftele delicioase și sănătoase.
Chiftele de post la cuptor – Ingrediente
- 200 gr granule de soia
- 2 dovlecei cruzi
- 1 ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 30 gr de fulgi de drojdie inactivă
- sare și piper
- 200 gr pesmet
- ulei de floarea soarelui, pentru uns
Rețetă de chiftele din dovlecei și soia la cuptor – Mod de preparare
În primul rând, pune granulele de soia la fiert în apă rece, cu puțină sare și puțin piper. Lasă-le să fiarbă timp de aproximativ 15 minute, pentru a se hidrata bine. Apoi pune-le la scurs într-o sită și lasă-le să se răcească. După răcire, presează-le în mâini pentru a te asigura că s-au scurs suficient. Acestea sunt ca un burete absorbant.
Curăță dovleceii de coajă și dă-i pe răzătoarea mică. Pune răzătura de dovlecei într-o sită și presară puțină sare peste aceasta. După 10 minute, scurge bine răzătura de dovlecei, presând-o în mâini.
Cu ajutorul unui chopper, robot sau a unei mașini de tocat, macină granulele de soia hidratate și bine scurse. Curăță și ceapa și toac-o mărunt sau dă-o pe răzătoare. Curăță usturoiul, dă-l și pe el pe răzătoare sau trece-l prin presă specială.
Amestecă toate aceste ingrediente într-un vas, adaugă și fulgii de drojdie inactivă, dar și pătrunjelul tocat mărunt și lasă amestecul la odihnit 10-12 minute.
Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește o tavă sau o formă de brioșe. Este ideală forma de copt brioșe pentru a coace chiftelele de post. Neavând ouă în compoziție ca în cazul rețetei de chiftele clasice, acestea se pot împrăștia ușor în timpul procesului termic. În formele de brioșe, compoziția se strânge și rămâne compactă.
Cum formezi și coci chiftele din dovlecei și soia la cuptor
Din compoziția de mai sus, formezi chiftele pe care le treci prin pesmet, pe toate părțile. Pesmetul adăugat va absorbi din lichidul care se mai formează dacă ingredientele nu au fost scurse foarte bine. Așază chiftelele în formele de brioșe, pe care le ungi ușor cu ulei.
Pune formele la cuptor și coace chiftelele la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 25-30 de minute. Chiftelele se vor rumeni ușor la suprafață, însă nu vor deveni lucioase sau aurii precum chiftelele clasice, pentru că le lipsesc ouăle și grăsimea din lista de ingrediente.
Transferă chiftelele pe un platou după coacere și lasă-le să se tempereze ușor în formele de copt, pentru a nu se rupe. Le poți savura fie calde, fie reci, simple, cu sos de roșii sau alături de o salată. Spor la preparat și poftă bună la savurat!