Combinația de ingrediente, pe lângă gustul delicios, transformă ciorba într-un preparat foarte sănătos, plin de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Poate fi servită caldă, dar este mult mai gustoasă și revigorantă rece, după ce va sta un timp la frigider.
Dacă nu dorești să acrești ciorba cu borș, poți încerca varianta cu mărar și suc de lămâie. Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării ciorbei.
Ciorbă de dovlecei cu borș – Ingrediente
- 2-3 dovlecei cruzi
- 1 ceapă
- 1-2 morcovi
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei grad galben
- 2-3 roșii mari
- 500 ml borș
- 2 litri de apă
- frunze de pătrunjel și de leuștean
- sare și piper după gust.
Rețeta ciorbei de dovlecei – Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor necesare preparării ciorbei. Spală dovleceii și taie-i în cuburi mai mici. Morcovii curățați îi tai în rondele sau cubulețe mici. Curăță și toacă ceapa mărunt, iar ardeiul gras în cuburi. Opărește roșiile, descojește-le și taie-le în cubulețe.
Într-o tigaie mare, încinge uleiul și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă morcovii și ardeiul gras și mai călește ingredientele încă 2-3 minute.
Adaugă roșiile și dovleceii și amestecă ușor ingredientele pentru câteva minute. Apoi, adaugă-le într-o oală cu apă fierbinte și lasă ciorba să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15 minute sau până când toate legumele sunt pătrunse.
Separat, fierbe borșul pentru 10 minute și adaugă-l în ciorbă. Mai lasă ciorba să fiarbă 5-10 minute, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Descoperă și alte metode de acrit ciorbele, pentru un gust delicios.
Oprește focul și adaugă verdeața tocată mărunt (pătrunjel și leuștean).
Servește ciorba caldă sau rece, alături de ardei iute sau smântână, după preferință.
Această ciorbă nu este doar delicioasă, ci și foarte nutritivă datorită ingredientelor sale variate și sănătoase.
Proprietăți ale ingredientelor folosite la ciorbă de dovlecei cu borș
Dovleceii sunt bogați în vitaminele A, C, și K, precum și în minerale cum ar fi potasiul și magneziul. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre.
Consumul lor ajută la menținerea sănătății ochilor, întăresc sistemul imunitar, contribuie la sănătatea inimii și ajută la digestie datorită conținutului ridicat de fibre.
Morcovii sunt bogați în beta-caroten, vitamina K1, potasiu și antioxidanți. Beta-carotenul este esențial pentru sănătatea ochilor, morcovii sprijină sistemul imunitar și contribuie la sănătatea pielii.
Ceapă este o sursă bună de vitamina C, vitamina B6, folat și mangan. Conține, de asemenea, antioxidanți puternici cum ar fi quercetina. Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.
Ardeii sunt bogați în vitaminele A și C, vitamina B6 și folat. Conțin, de asemenea, antioxidanți puternici cum ar fi capsantina și quercetina. Consumul de ardei grași poate îmbunătăți sănătatea ochilor, întări sistemul imunitar și ajuta la prevenirea bolilor cronice datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
Roșiile sunt bogate în vitaminele C, K și A, precum și în potasiu și licopen, un antioxidant puternic. Licopenul ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer, iar vitaminele și mineralele din roșii susțin sănătatea pielii și a ochilor.
Borșul este o sursă bună de vitamine din complexul B (inclusiv B12, dacă este fermentat natural), vitamina C și minerale cum ar fi calciu și magneziu. Borșul, în special cel fermentat natural, contribuie la sănătatea digestivă prin probioticele pe care le conține, ajută la detoxifierea organismului și susține sistemul imunitar.
Pătrunjelul și leușteanul sunt bogate în vitaminele A, C și K, fier și antioxidanți. Verdețurile ajută la întărirea sistemului imunitar, susțin sănătatea oaselor și au proprietăți antiinflamatorii.
Descoperă și o rețetă de clătite de dovlecei cu brânză și mărar, pentru gustări simple, de vară.