Ciorbă de dovlecei cu borș, delicioasă și răcoroasă

Această ciorbă de dovlecei cu borș este delicioasă și răcoritoare, perfectă pentru zilele de vară, având un gust acrișor plăcut datorită borșului. Rețeta este ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt dintre cele comune preparatelor de vară.

Maria Udrea
Publicat: 21 iunie 2024, 5:34

Combinația de ingrediente, pe lângă gustul delicios, transformă ciorba într-un preparat foarte sănătos, plin de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Poate fi servită caldă, dar este mult mai gustoasă și revigorantă rece, după ce va sta un timp la frigider.

Dacă nu dorești să acrești ciorba cu borș, poți încerca varianta cu mărar și suc de lămâie. Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării ciorbei.

Ciorbă de dovlecei cu borș – Ingrediente

  • 2-3 dovlecei cruzi
  • 1 ceapă
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei grad galben
  • 2-3 roșii mari
  • 500 ml borș
  • 2 litri de apă
  • frunze de pătrunjel și de leuștean
  • sare și piper după gust.

Rețeta ciorbei de dovlecei – Mod de preparare

Începe cu pregătirea legumelor necesare preparării ciorbei. Spală dovleceii și taie-i în cuburi mai mici. Morcovii curățați îi tai în rondele sau cubulețe mici. Curăță și toacă ceapa mărunt, iar ardeiul gras în cuburi. Opărește roșiile, descojește-le și taie-le în cubulețe.

Într-o tigaie mare, încinge uleiul și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă morcovii și ardeiul gras și mai călește ingredientele încă 2-3 minute.

Adaugă roșiile și dovleceii și amestecă ușor ingredientele pentru câteva minute. Apoi, adaugă-le într-o oală cu apă fierbinte și lasă ciorba să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15 minute sau până când toate legumele sunt pătrunse.

Dovlecelul se pătrunde într-un timp foarte scurt / Rețetefeldefel.ro

Separat, fierbe borșul pentru 10 minute și adaugă-l în ciorbă. Mai lasă ciorba să fiarbă 5-10 minute, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Descoperă și alte metode de acrit ciorbele, pentru un gust delicios.

Oprește focul și adaugă verdeața tocată mărunt (pătrunjel și leuștean).

Servește ciorba caldă sau rece, alături de ardei iute sau smântână, după preferință.

Această ciorbă nu este doar delicioasă, ci și foarte nutritivă datorită ingredientelor sale variate și sănătoase.

Proprietăți ale ingredientelor folosite la ciorbă de dovlecei cu borș

Dovleceii sunt bogați în vitaminele A, C, și K, precum și în minerale cum ar fi potasiul și magneziul. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre.

Consumul lor ajută la menținerea sănătății ochilor, întăresc sistemul imunitar, contribuie la sănătatea inimii și ajută la digestie datorită conținutului ridicat de fibre.

Morcovii sunt bogați în beta-caroten, vitamina K1, potasiu și antioxidanți. Beta-carotenul este esențial pentru sănătatea ochilor, morcovii sprijină sistemul imunitar și contribuie la sănătatea pielii.

Ceapă este o sursă bună de vitamina C, vitamina B6, folat și mangan. Conține, de asemenea, antioxidanți puternici cum ar fi quercetina. Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

Ardeii sunt bogați în vitaminele A și C, vitamina B6 și folat. Conțin, de asemenea, antioxidanți puternici cum ar fi capsantina și quercetina. Consumul de ardei grași poate îmbunătăți sănătatea ochilor, întări sistemul imunitar și ajuta la prevenirea bolilor cronice datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Roșiile sunt bogate în vitaminele C, K și A, precum și în potasiu și licopen, un antioxidant puternic. Licopenul ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer, iar vitaminele și mineralele din roșii susțin sănătatea pielii și a ochilor.

Borșul este o sursă bună de vitamine din complexul B (inclusiv B12, dacă este fermentat natural), vitamina C și minerale cum ar fi calciu și magneziu. Borșul, în special cel fermentat natural, contribuie la sănătatea digestivă prin probioticele pe care le conține, ajută la detoxifierea organismului și susține sistemul imunitar.

Pătrunjelul și leușteanul sunt bogate în vitaminele A, C și K, fier și antioxidanți. Verdețurile ajută la întărirea sistemului imunitar, susțin sănătatea oaselor și au proprietăți antiinflamatorii.

Descoperă și o rețetă de clătite de dovlecei cu brânză și mărar, pentru gustări simple, de vară.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024. Balanțele se întorc în trecut
Vara continuă cu succes pentru câteva dintre zodii. Citește horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024 și află despre ce este vorba. Cele 12 semne își vor găsi locul special alături de cei dragi. Leii...
2
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
4
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
5
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
PARTENERI