Aluatul colțunașilor este unul fraged, preparat după rețeta clasică. Combinația de brânză cu dovlecel este una foarte populară în rețetele de gustări și aperitive. Poți adăuga și alte ingrediente, care completează delicios gustul combinației respective. Poți adăuga ardei proaspăt sau copt, măsline și multe altele.
Din aceeași combinație de ingrediente, descoperă și o rețetă de sufleu de dovlecei cu brânză. Este o rețetă inspirată din bucătăria franceză.
Mai jos, descoperă rețeta colțunașilor, pentru a o prepara și tu pentru una dintre gustările zilei.
Colțunași cu brânză și dovlecel – Ingrediente
Rețeta nu este complexă, chiar dacă lista de ingrediente pare mai mare. Sunt ingrediente simple și foarte accesibile, atât pentru aluat, cât și pentru umplutură.
Pentru aluat:
- 125 gr de unt gras
- 1 ou de mărime medie
- 100 ml de apă rece
- 350 gr de făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 ou pentru una aluatul.
Pentru umplutură:
- 1 dovlecel de mărime medie
- 100 gr brânză telemea, sărată
- 200 gr brânză proaspătă de vaci
- 15 gr de unt
- 1/2 linguriță de ulei
- 1 ardei gras, roșu
- 1/2 legătură de mărar verde
- 2-3 frunze de busuioc
- 1 cățel de usturoi.
Colțunași cu brânză și dovlecel – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged pentru colțunași, care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece.
Cum prepari aluat fraged pentru colțunași
Trece făina prin sită într-un bol de frământare. Adaugă un praf de sare peste ea și creează în mijlocul ei o adâncitură. Adaugă acolo oul și untul rece, tăiat în cuburi mici.
Amestecă rapid toate ingredientele din bol, în timp ce torni câte puțină apă rece. Vei obține un aluat de textură mai moale, dar nelipicios. Acoperă aluatul cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30-40 de minute. Descoperă și o rețetă de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc.
Cum prepari umplutura pentru colțunași cu brânză și dovlecel
Pune puțin ulei în tigaie, lasă-l să se încălzească, apoi topește untul. Adaugă un cățel de usturoi tăiat rondele și câteva frunze de busuioc, rupte. Amestecă ingredientele în untul topit pentru a-și degaja aromele. Apoi, adaugă dovlecelul răzuit și bine scurs de lichid.
Lasă-l să se pătrundă ușor și să împrumute aromele de busuioc și usturoi, apoi lasă-l să se răcească. Amestecă-l după răcire cu brânzeturile sfărâmate, ardeiul tocat în cuburi mici și mărarul verde, de asemenea, tocat mărunt.
După ce ai preparat umplutura, scoate aluatul de la rece și întinde-l într-o foaie de 4-5 mm grosime. Secționează-l în forme dreptunghiulare sau pătrate. Adaugă câte o lingură de umplutură peste acestea și formează colțunașii fie manual, fie cu ajutorul unor forme speciale.
Așază-i într-o tavă, pe hârtie de copt și unge-i cu ou amestecat cu un praf de sare.
Pune tava la cuptor și coace delicioșii colțunași cu brânză și dovlecel pentru 30-35 de minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.
Lasă-i să se tempereze înainte de a-i servi. Sunt delicioși serviți cu ketchup sau cu un sos de iaurt cu usturoi. Îți oferim în acest scop și rețeta sosului de iaurt cu usturoi, celebrul sos tzatziki din bucătăria grecească.