Sănătatea intestinală se referă la echilibrul microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv. Este esențială pentru a te bucura de o viață sănătoasă. Orice dezechilibru al bacteriilor intestinale poate declanșa simptome gastrointestinale nedorite, precum diareea, precum și probleme de sănătate mintală, spun medicii.
Condimentele sunt benefice pentru sistemul digestiv
În două studii separate, oamenii de știință din domeniul nutriției au studiat efectele unor mici schimbări în dieta alimentară a subiecților și au constatat îmbunătățiri ale microbiomului intestinal. Ierburile aromatice și condimentele au demonstrat că știu să aibă grijă atât de papilele gustative, cât și de sistemul digestiv.
Cercetătorii au explicat că un consum zilnic de alune și o lingură de condimente ori ierburi aromatice pot să îmbunătățească stabilitatea bacteriilor intestinale. De asemenea, acestea ajută și susțin metabolismul. Așadar, condimentele sunt benefice pentru sistemul digestiv și nu numai.
În plus, aceleași studii realizate au demonstrat faptul că ierburile aromatice susțin sistemul imunitar. Explicațiile sunt destul de simple.
Microbiomul intestinal este o comunitate vastă de microorganisme care locuiesc în tractul intestinal uman. Compus din trilioane de bacterii, acesta joacă un rol crucial în reglarea diferitelor sisteme corporale, cum ar fi metabolismul și sistemul imunitar.
Descoperă ce condimente este indicat să ai în bucătărie pentru preparate gustoase.
Participanții la aceste studii au fost încurajați să consume atât condimente cât și alune, zilnic. La sfârșitul celor șase săptămânii de experiment, rezultatele au arătat și un impact pozitiv asupra ficatului.
Printre condimentele consumate sunt scorțișoara, ghimbirul, chimenul, turmericul, rozmarinul, oregano, busuiocul și cimbrul. Acestea au adus beneficii organismului, inclusiv cu privire la sănătatea sistemului cardiovascular, scrie SciTechDaily.com.
Turmericul
Principalul compus activ din turmeric este curcumina. Aceasta are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Cercetările arată că ar putea fi la fel de eficient sau chiar mai eficient decât unele medicamente antiinflamatoare, potrivit Healthline.com.
De asemenea, turmericul poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, în parte prin îmbunătățirea fluxului sanguin la fel de eficient ca exercițiile fizice sau anumite medicamente farmaceutice.
Mai mult decât atât, propritățile turmericului acționează și asupra sistemului nervos. Condimentul ajută la conservarea funcțiilor cerebrale și reduce riscul tulburărilor cognitive.
Cardamom
Cardamomul este numit „regina mirodeniilor”, însă poate fi folosit și în afara bucătăriei. Cercetările sugerează că pulberea de cardamom poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate. Există, de asemenea, dovezi că inhalarea uleiului esențial de cardamom poate crește absorbția de oxigen în plămâni în timpul exercițiilor fizice.
Chimen
Chimenul este un condiment originar din zona mediteraneană și din sud-vestul Asiei. Cercetările arată că chimenul poate stimula activitatea enzimelor digestive și poate facilita eliberarea bilei din ficat, accelerând digestia și facilitând digestia grăsimilor.
În plus, chimenul poate proteja împotriva diabetului de tip 2 prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
De asemenea, studiile au arătat că acest condiment protejează inima de bolile grave și reglează nivelul de colesterol din organism. Mai mult decât atât, cercetătorii spun despre chimen că posedă proprietăți antimicrobiene care pot reduce riscul anumitor infecții de origine alimentară.