Nu ocoli untura, ci adaug-o în preparatele culinare, în sezonul rece, pentru că are proprietăți benefice asupra organismului. După uleiul de măsline, specialiștii ne asigură că untura ocupă locul al doilea la capitolul grăsimi monosaturate. Acestea sunt considerate a fi cele mai sănătoase tipuri de grăsimi.
Poți folosi untura și pentru a prepara fripturile, dar poți include untura și în diferite aluaturi. Încearcă o rețetă de cozonac folosind untură în loc de unt în aluat și te vei convinge.
Mai jos, îți oferim rețeta cornulețelor fragede și delicioase, cu untură în aluat.
Cornulețe cu untură în aluat – Ingrediente
- 550-600 gr de făină
- 350 gr de smântână cu coeficient mai mic de grăsime
- 350 gr de untură de porc
- 20 gr de drojdie proaspătă
- 2 lingurițe de zahăr
- 1/4 linguriță de sare
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- gem de fructe sau rahat
- zahăr pudră pentru decor.
Rețeta de cornulețe cu untură în aluat – Mod de preparare
De menționat că untura se folosește topită și închegată, nu untură brută, dată pe răzătoare. Este acea untură care rezultă după ce s-au preparat jumările de porc. Descoperă aici și rețeta pentru jumări de porc, cea mai populară rețetă din bucătăria tradițională.
Cum prepari aluatul cu untură pentru cornulețe
Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le bine până se lichefiază ambele ingrediente. Apoi adaugă smântâna, sarea, esența și untura. Din nou, amestecă bine ingredientele până când obții o compoziție omogenă.
Trece făina prin sită și încorporeaz-o treptat în compoziție. Frământă bine aluatul, până când devine compact. Nu va fi un aluat foarte ferm. Împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la rece pentru două ore sau chiar mai mult. Cu cât aluatul va sta mai mult la frigider cu atât cornulețele vor fi mai fragede.
Descoperă și o rețetă de fursecuri Linzer, umplute cu gem, perfecte pentru sărbătorile de iarnă.
Cum modelezi și coci cornulețe cu untură în aluat
Scoate aluatul de la rece și împarte-l în 4-5 părți egale. Întinde pe rând fiecare parte de aluat în formă circulară și secționeaz-o în forme de triunghiuri. Pune la baza triunghiurilor câte o linguriță de gem sau o bucată de rahat. Apoi rulează de la bază către vârf, formând astfel cornulețele.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și așază hârtie de copt în tava cuptorului. Transferă cornulețele în tavă, dar la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.
Pune tava cu cornulețe în cuptor și coace-le pentru 15-20 de minute la 180 de grade Celsius. Nu le lăsa să se rumenească foarte mult pentru a nu deveni crocante.
După ce le scoți din cuptor, trece-le prin zahăr pudră pentru un aspect frumos și un gust delicios.
Iar dacă mai dorești să prepari și altfel de cornulețe, poți încerca rețeta de cornulețe cu nucă și vanilie. Sunt cornulețe fragede fără umplutură, mai simple de preparat și foarte gustoase.