Aluatul pentru cornuri se prepară ușor, din ingrediente simple și foarte comune aluaturilor de casă. Însă, fiind un aluat dospit, necesită un timp de odihnă la temperatura camerei. În acest interval de timp te poți ocupa de pregătirea merelor.
Pentru umplutura din mere poți opta, fie să adaugi merele proaspete, doar răzuite și amestecate cu zahăr și scorțișoară, fie le caramelizezi cu zahăr și unt. Sunt mai gustoase caramelizate, dar și mai aromate. În plus, poți controla textura suculentă, adăugând griș sau doar scurgând din sucul format. Descoperă și o rețetă de mere la borcan pentru plăcinte și prăjituri.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru cornurile pariziene umplute cu mere.
Cornuri pariziene cu mere – Ingrediente
Pentru prepararea delicioaselor cornuri ai nevoie de o listă de ingrediente pentru aluat și una pentru umplutură, după cum poți observa mai jos.
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 100 g zahăr
- 50 g unt
- 2 ouă
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- un praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 ou pentru uns aluatul.
Pentru umplutură:
- 5-6 mere
- 100 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 50 g unt
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură griș.
Cornuri pariziene cu mere – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului, iar în timp ce acesta se dezvoltă, poți prepara și umplutura, dar înainte de a amesteca ingredientele pentru aluat pregătește o maia de drojdie.
Într-un bol, amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr până la lichefiere, apoi adaugă 2-3 linguri de lapte cald. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o deoparte timp de 10 minute, până își dublează volumul.
Cum prepari aluatul pentru cornuri cu mere
Mai întâi, trece făina prin sită în bolul de frământare. Într-un alt bol, amestecă ouăle cu un praf de sare și zahărul. Adaugă untul topit și esența de vanilie.
Creează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo mai întâi amestecul de drojdie și lapte, apoi compoziția de ouă. Amestecă aceste ingrediente cu făina din bol până când obții un aluat omogen. Frământă aluatul până când nu se mai lipește de mâini.
Acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l să se dospească la temperatura camerei timp de aproximativ o oră sau până își dublează volumul.
Prepară umplutura de mere
Spală merele, șterge-le și curăță-le coajă, apoi dă-le pe răzătoarea mare. Așază o tigaie mare pe flacăra aragazului și topește untul în ea. Adaugă merele rase, zahărul, sucul de lămâie și scorțișoara și amestecă-le ușor.
Lasă merele să se gătească la foc mediu pentru aproximativ 10-15 minute sau până când siropul rezultat se reduce. Adăuga și puțin griș pentru a absorbi excesul de lichid.
Stinge focul și lasă compoziția de mere să se răcească complet înainte de a modela cornurile.
Cum formezi și coci cornuri pariziene cu mere
După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de aproximativ 0,5 cm. Secționează foaia de aluat în dreptunghiuri de aproximativ 10×6 cm.
La unul din capetele fiecărui dreptunghi pune câte o lingură din compoziția de mere. Secționează partea liberă a dreptunghiurilor de aluat în fâșii până aproape de jumătatea lor. Apoi împăturește aluatul pornind de la capătul cu umplutură, peste fâșiile formate. Așază cornurile în tava mare a cuptorului tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de 5-6 cm între ele. Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și mai lasă cornurile să se dezvolte până la încălzirea acestuia.
Înainte de a introduce tava în cuptor, unge cornurile cu ou bătut pentru a căpăta o crustă aurie și crocantă.
Coace delicioasele cornuri pariziene cu mere timp de 20-25 de minute sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Decorează-le cu zahăr pudră după răcirea completă.
Dacă dorești să mai prepari și alte astfel de cornuri, îți recomandăm rețeta de cornuri bicolore din aluat dospit.