Aluatul pentru cornuri se prepară asemănător aluatului pentru cozonac. Nu va trebui să frămânți două aluaturi. Frămânți un singur aluat, pe care îl împarți în două și adaugi pudră de cacao doar într-o singură parte.
Pentru a te bucura de o aromă deosebită, poți să folosești esențe diferite pentru fiecare parte de aluat. Modelezi cornurile folosind ambele aluaturi, alternând culorile, pentru un aspect spectaculos.
Cornurile nu au nevoie de umplutură, sunt delicioase simple, mai ales pentru că vor fi însiropate după coacere. Dacă dorești, poți prepara mai multe siropuri cu arome diferite.
Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari, pentru a prepara și tu așa cornuri deosebite.
Cornuri bicolore din aluat dospit – Ingrediente
După cum am menționat mai sus, lista de ingrediente pentru aluaturi este aceeași, cu mențiunea că vei adăuga pudră de cacao într-o parte și arome diferite.
Pe lângă lista de ingrediente pentru aluat, mai ai nevoie și de o listă separată pentru sirop, după cum vom detalia mai jos.
Ingrediente pentru aluat de cornuri:
- 1 250 gr făină
- 10 gr de drojdie uscată
- 2 ouă
- 200 gr zahăr
- 1 linguriță sare
- 500 ml lapte
- 100 ml ulei
- 2 linguri cacao
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 2 lingurițe esență de rom
- 1 ou pentru uns.
Pentru sirop:
- 200 ml apă
- 4 linguri zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie.
Cornuri bicolore din aluat dospit – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti ingredientele pentru frământarea aluatului. Adună-le pe masa din bucătărie și lasă-le la temperatura camerei timp de aproximativ o oră. Dacă ingredientele nu sunt foarte reci, timpul de dospire a aluatului se poate scurta.
Trece făina prin sită în bolul de frământare, pentru a deveni fină și aerată. Amestec-o cu drojdia uscată. Pune deoparte 1/4 din cantitatea de făină în alt bol și păstreaz-o pentru a o folosi pe masa de lucru, în timpul frământării aluatului.
Cum prepari aluatul pentru cornuri
Sparge ouăle într-un alt bol și adaugă peste ele sarea și zahărul. Amestecă-le folosind un tel sau mixerul, până când granulele de zahăr nu se mai simt, iar compoziția devine spumoasă. Adaugă uleiul, în timp ce amesteci pentru omogenizare.
Apoi, adaugă compoziția obținută la mijlocul făinii amestecată cu drojdia. Amestecă toate ingredientele din bol, turnând peste ele și laptele călduț.
Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină.
Apoi, împarte aluatul în două părți. Într-o parte adaugă cele două linguri de cacao și esența de rom, iar în cealaltă parte, doar esența de vanilie.
Mai presară puțină făină pe masa de lucru și frământă cele două aluaturi pentru a deveni omogene. Modelează-le în forme sferice și acoperă-le cu ștergare curate. Lasă-le la dospit până când își dublează volumul.
Descoperă și o rețetă de cornuri pufoase cu unt pentru micul dejun.
Cum formezi și coci cornuri bicolore din aluat dospit
Împarte fiecare aluat în două părți egale. Apoi, întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie subțire. Așază una peste alta câte două foi de culori diferite. Pentru a forma cornuri bicolore de două feluri, unul dintre pachetele de aluaturi va avea foaia maro deasupra, iar celălalt va avea partea albă deasupra.
Secționează pachetele de aluaturi în forme triunghiulare, cu un cuțit sau un cutter. Rulează triunghiurile pornind de la baze către vârfuri.
Așază-le în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de 3 cm unul față de altul. Acoperă-le cu un ștergar și mai lasă-le la dospit 15-20 de minute.
Înainte de a introduce tava în cuptor, încălzește-l la 180 de grade Celsius. Unge suprafața cornurilor bicolore cu ou bătut, pentru un aspect lucios. Apoi coace delicioasele cornuri bicolore din aluat dospit pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Cât timp se coc cornurile, fierbe un sirop simplu din apă cu zahăr pe care îl aromatizezi cu vanilie. Cu 5 minute înainte de stingerea focului, toarnă siropul peste cornurile bicolore din tavă.
După coacere, lasă cornurile să se tempereze, apoi te poți bucura de gustul lor.
Pentru data următoare când mai dorești să prepari cornuri, îți recomandăm și o rețeta de cornuri de post cu marmeladă.