Cozonac Baigli cu mac și nucă. Rețetă din bucătăria ungurească

Printre rețetele tradiționale de cozonac pe care ai putea să le prepari pentru masa de Paște, mai poți include și o rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă. Baigli este denumirea unor cozonăcei sub formă de ruladă din bucătăria ungurească.

Publicat: 22 aprilie 2022, 6:00
Actualizat: 23 martie 2023, 11:45

Se prepară foarte ușor, însă necesită timp mai îndelungat de dospire la rece. Poți prepara aluatul de seara, iar a doua zi poți coace delicioșii cozonaci.

Foarte interesantă la acești cozonaci este umplutura bogată, cu mult mac sau cu multă nucă.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această minunată rețetă de cozonac din bucătăria ungurească.

Cozonac Baigli cu mac și nucă – Ingrediente

Lista de ingrediente pentru aluat este asemănătoare cu lista pentru aluatul cozonacului tradițional. Diferența constă în lista de ingrediente pentru umplutură și forma finală a cozonacului.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr făină tip 000
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte, pentru uns aluatul.

Pentru umplutura cu mac:

  • 275 gr semințe de mac
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml lapte
  • 1 linguriță de scorțișoară.

Pentru umplutura cu nucă:

  • 275 gr nucă măcinată
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml lapte
  • 1 linguriță de scorțișoară.

Rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă – Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluat, acestea necesită un timp de relaxare pe masa de lucru, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Cum prepari aluat de cozonac unguresc

Trece făina prin sită, într-un vas încăpător. Amestec-o cu drojdia uscată, dacă optezi pentru acest tip de drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă, amestec-o mai întâi cu o linguriță de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald.

Într-un alt vas, amestecă untul moale cu un praf de sare și zahărul pudră. Adaugă gălbenușurile, apoi coaja de lămâie răzuită fin.

Creează o adâncitură la mijlocul făinii din celălalt vas și pune acolo amestecul rezultat. Dacă ai optat pentru drojdia proaspătă, adaug-o și pe aceasta. Încorporează făina din bol în amestecul de la mijloc, turnând și câte puțin lapte cald. Frământă aluatul până când devine omogen. Împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin două ore sau de seara până dimineața.

Cum prepari umplutura de mac și umplutura de nucă

Pregătește două crăticioare și pune în ele câte 100 ml lapte și 75 gr zahăr.

Macină foarte fin nuca și macul. Așază crăticioarele pe foc și lasă laptele să atingă punctul de fierbere. Amestecă pentru a se dizolva zahărul. Adaugă într-o crăticioară nuca măcinată și jumătate din cantitea de scorțișoara, iar în cealaltă, macul măcinat și cantitatea rămasă de scorțișoară. Stinge focurile și amestecă intens în cele două compoziții, până se hidratează și se omogenizează. Lasă-le să se răcească bine.

Cum asamblezi și coci cozonac Baigli cu mac și nucă

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.

Scoate aluatul pentru cozonac unguresc din frigider și împarte-l în două părți egale. Întinde cele două părți de aluat în două foi, dar nu foarte subțiri.

Peste una dintre foile de aluat întinde compoziția de mac, iar peste cealaltă, compoziția de nucă. Rulează-le și așază-le în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază o hârtie de copt ușor rulată între acestea, pentru a nu se lipi în timpul coacerii.

Amestecă un gălbenuș de ou cu puțin lapte rece și unge ruladele cu acest amestec. Peste rulada cu mac poți presăra și puțin mac. Peste cea cu nucă, poți presăra nucă de cocos sau fulgi de migdale. Însă, va arăta bine și simplă.

Coace minunații cozonaci ungurești la 175 de grade Celsius, pentru 40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Porționează-i doar după răcirea completă.

Vezi mai multe imagini cu cozonacii Baigli accesând GALERIA FOTO!

Cozonacii ungurești Baigli, pot fi preparați cu umplutură de mac, dar și cu umplutură de nucă / Shutterstock

Dacă nu te-ai decis încă ce rețetă de pască să prepari, îți recomandăm rețeta de pască pufoasă fără aluat. Este cea mai simplă rețetă pentru masa de Paște.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI