Se prepară foarte ușor, însă necesită timp mai îndelungat de dospire la rece. Poți prepara aluatul de seara, iar a doua zi poți coace delicioșii cozonaci.
Foarte interesantă la acești cozonaci este umplutura bogată, cu mult mac sau cu multă nucă.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această minunată rețetă de cozonac din bucătăria ungurească.
Cozonac Baigli cu mac și nucă – Ingrediente
Lista de ingrediente pentru aluat este asemănătoare cu lista pentru aluatul cozonacului tradițional. Diferența constă în lista de ingrediente pentru umplutură și forma finală a cozonacului.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr făină tip 000
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 100 ml lapte
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- coaja de la o lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte, pentru uns aluatul.
Pentru umplutura cu mac:
- 275 gr semințe de mac
- 150 gr zahăr
- 200 ml lapte
- 1 linguriță de scorțișoară.
Pentru umplutura cu nucă:
- 275 gr nucă măcinată
- 150 gr zahăr
- 200 ml lapte
- 1 linguriță de scorțișoară.
Rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă – Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluat, acestea necesită un timp de relaxare pe masa de lucru, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Cum prepari aluat de cozonac unguresc
Trece făina prin sită, într-un vas încăpător. Amestec-o cu drojdia uscată, dacă optezi pentru acest tip de drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă, amestec-o mai întâi cu o linguriță de zahăr și 2-3 linguri de lapte cald.
Într-un alt vas, amestecă untul moale cu un praf de sare și zahărul pudră. Adaugă gălbenușurile, apoi coaja de lămâie răzuită fin.
Creează o adâncitură la mijlocul făinii din celălalt vas și pune acolo amestecul rezultat. Dacă ai optat pentru drojdia proaspătă, adaug-o și pe aceasta. Încorporează făina din bol în amestecul de la mijloc, turnând și câte puțin lapte cald. Frământă aluatul până când devine omogen. Împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin două ore sau de seara până dimineața.
Cum prepari umplutura de mac și umplutura de nucă
Pregătește două crăticioare și pune în ele câte 100 ml lapte și 75 gr zahăr.
Macină foarte fin nuca și macul. Așază crăticioarele pe foc și lasă laptele să atingă punctul de fierbere. Amestecă pentru a se dizolva zahărul. Adaugă într-o crăticioară nuca măcinată și jumătate din cantitea de scorțișoara, iar în cealaltă, macul măcinat și cantitatea rămasă de scorțișoară. Stinge focurile și amestecă intens în cele două compoziții, până se hidratează și se omogenizează. Lasă-le să se răcească bine.
Cum asamblezi și coci cozonac Baigli cu mac și nucă
Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.
Scoate aluatul pentru cozonac unguresc din frigider și împarte-l în două părți egale. Întinde cele două părți de aluat în două foi, dar nu foarte subțiri.
Peste una dintre foile de aluat întinde compoziția de mac, iar peste cealaltă, compoziția de nucă. Rulează-le și așază-le în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază o hârtie de copt ușor rulată între acestea, pentru a nu se lipi în timpul coacerii.
Amestecă un gălbenuș de ou cu puțin lapte rece și unge ruladele cu acest amestec. Peste rulada cu mac poți presăra și puțin mac. Peste cea cu nucă, poți presăra nucă de cocos sau fulgi de migdale. Însă, va arăta bine și simplă.
Coace minunații cozonaci ungurești la 175 de grade Celsius, pentru 40 de minute sau până când sunt frumos rumeniți. Porționează-i doar după răcirea completă.
Vezi mai multe imagini cu cozonacii Baigli accesând GALERIA FOTO!
Dacă nu te-ai decis încă ce rețetă de pască să prepari, îți recomandăm rețeta de pască pufoasă fără aluat. Este cea mai simplă rețetă pentru masa de Paște.